Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Επικίνδυνη η κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου

«Η απόλυτα ενδοτική στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε στην τρόικα των δανειστών να ζητήσει την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και της μειωμένης φορολογίας για τα νησιά μέχρι 3.100 κατοίκους» υπογραμμίζουν δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Εσωτερικών. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τονίζουν ότι το συγκεκριμένο ειδικό φορολογικό καθεστώς έχει καθιερωθεί «λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα και της εθνικής διάστασης του χώρου του Αιγαίου» κι επισημαίνουν ότι η νησιωτικότητα προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ακόμα, οι δέκα βουλευτές σημειώνουν ότι οι κοινωνίες των νησιών πλήττονται κι από άλλα μέτρα περικοπών, όπως τις συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών των ΟΤΑ, τη στιγμή που μειώνονται τα δρομολόγια κι αυξάνονται τα εισιτήρια, ακόμα και στις επιδοτούμενες γραμμές. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ υπογραμμίζουν τον «κίνδυνο πληθυσμιακής αποψίλωσης των νησιών του Αιγαίου, που πλήττονται από αλλεπάλληλα κύματα μετανάστευσης». Επίσης οι δέκα βουλευτές προσθέτουν ότι αυτή η πολιτική «είναι ασφαλώς επιζήμια και ενδεχομένως επικίνδυνη, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η οικονομική δυναμική που αναπτύσσεται στα δυτικά παράλια της Μ. Ασίας», χωρίς να παραλείψουν να σχολιάσουν τις γνωστές διαρροές για το αίτημα της τρόικα για εκκένωση των νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 150 κατοίκων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς «αν προτίθενται να εφαρμόσουν μέχρι τέλους τις πολιτικές αυτές που ακυρώνουν την όποια πολιτική αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης και πλήττουν την οικονομική και κοινωνική συνοχή των νησιωτικών κοινωνιών», καθώς κι αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διαμορφώσει ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου και να διεκδικηθεί η εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων των ευρωπαϊκών συνθηκών για ειδικές πολιτικές συνοχής για τα νησιά.

Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Π. Κουρουμπλής, Δ. Γάκης, Θ. Δρίτσας, Γ. Ζερδελής, Αγν. Καλογερή, Αλ. Μητρόπουλος, Γ. Σταθάκης, Ν. Συρμαλένιος, Ευ. Τσακαλώτος και Δ. Τσουκαλάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.