Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η κυβέρνηση κλείνει τα σμυριδωρυχεία Νάξου



«Για μια ακόμα φορά η τρικομματική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απαράδεκτη τακτική να εισάγει αιφνιδιαστικά και από το «παράθυρο» μέσα σε άσχετα νομοσχέδια διατάξεις που καταργούν δικαιώματα, εξαλείφουν κεκτημένα δεκαετιών ή εξαφανίζουν ακόμα και ολόκληρους κλάδους της οικονομίας χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρό της ένα προϊόν μοναδικό σε ποιότητα, την ελληνική σμύριδα, που παράγεται κατ’ αποκλειστικότητα στο νησί της Νάξου. Με μια διάταξη σε σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ που αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε διαβούλευση και έχει τον τίτλο "Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις", εισάγεται ειδική ρύθμιση που αφορά τη σμύριδα Νάξου. Με τη διάταξη αυτή εγκρίνεται η πώληση της σμύριδας Νάξου σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, το ύψος της τιμής ανά τόνο, η διεξαγωγή μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μεταφορά της, αλλά και η αναστολή λειτουργίας των Σμυριδωρυχείων Νάξου από την 1η Ιανουαρίου 2015. Εκτός των παραπάνω, αναφέρεται ρητώς ότι το εργατικό δικαίωμα των σμυριδεργατών για τα έτη 2013 και 2014 θα εξαρτηθεί από την ποσότητα της σμύριδας που θα  πωληθεί.

Μετά την πλήρη ανικανότητα των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να λύσουν το σμυριδικό πρόβλημα που εκκρεμεί από τη δεκαετία του 1960, έρχεται τώρα η απόφαση για κλείσιμο, λίγους μήνες μετά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών Εργασίας και Περιβάλλοντος ότι θα λύσουν το ζήτημα!

Κανένας φυσικά δεν ενδιαφέρεται για τις κοινωνίες των ορεινών χωριών της Νάξου, που χάνουν εισόδημα, ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καταδικάζονται σε μαρασμό.

Καταγγέλλουμε το Ελληνικό Δημόσιο που έχοντας την αποκλειστική ευθύνη των σμυριδωρυχείων, άφησε ανασφάλιστους τους εργαζόμενους από το 2011, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τελικό κλείσιμο των ορυχείων σμύριδας. Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη, κυνική και απάνθρωπη την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα σμυριδωρυχεία, οδηγώντας στην απόλυση όλων των εργαζομένων,  χωρίς καμία αποζημίωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας μελετά την βιώσιμη λύση της αξιοποίησης της σμύριδας ως στοιχείο του ορυκτού εθνικού πλούτου, με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της εργασίας των κατοίκων.

Υποστηρίζουμε τους σμυριδεργάτες στον δίκαιο αγώνα τους και θα βρισκόμαστε πάντα πλάι  τους σε ό,τι μας ζητηθεί. Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, όλους τους Ναξιώτες, εργαζόμενους και επαγγελματίες, να σταθούν αλληλέγγυοι στους σμυριδεργάτες γιατί το κλείσιμο των ορυχείων θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις  στη κοινωνία και την οικονομία του νησιού.

Μόνο ο αγώνας θα ανατρέψει τα σχέδια της Τρόικας και του Μνημονίου για τα σμυριδωρυχεία και για τη Νάξο».
 
Μανώλης Γλέζος - Βουλευτής Επικρατείας

Νίκος Συρμαλένιος - Βουλευτής Κυκλάδων

Απόστολος Αλεξόπουλος– Βουλευτής Β’ Αθήνας, Καθηγητής Υδρογεωλογίας

Γιάννης Πρωτονοτάριος– Καθηγητής ΕΜΠ

Παύλος Χρυσαφίδης-Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.