Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Η Σύρος του Κωνσταντίνου Ρήγου

 

Είναι υπερκινητικός και για πολλούς προκλητικός και αντισυμβατικός. Έχει το χορό μέσα του, γι' αυτό και είναι ένας από τους κορυφαίους χορογράφους της χώρας μας. Ο Κωνσταντίνος Ρήγος μετά από έναν πολύ κουραστικό χειμώνα, βρίσκεται για λίγο στο αγαπημένο του καταφύγιο, τη Σύρο, την οποία επιλέγει όποτε θέλει να αποδράσει από την καθημερινότητά του.
Χορογράφος σε παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής, σκηνοθέτης στο Εθνικό Θέατρο, δημιουργός εγκαταστάσεων και σύγχρονων καλλιτεχνικών δρώμενων (με συμμετοχή στο Art Athina), ο Κωνσταντίνος Ρήγος τρέφει μια μεγάλη αγάπη για την αρχόντισσα των Κυκλάδων και αποφασίζει να μας ξεναγήσει στον δικό του παράδεισο, μέσα από συνέντευξή του σε γνωστή αθηναϊκή εφημερίδα.
«Πήγα για πρώτη φορά στη Σύρο καλεσμένος της φίλης μου Κάτιας που έχει σπίτι στην Ερμούπολη. Ήρθα για λίγες μέρες και έκατσα σχεδόν ολόκληρο το καλοκαίρι. Ο αέρας της, ο χαλαρός τόνος, η κεντρική πλατεία, χώρος συγκέντρωσης όλου του νησιού τα βράδια, το λιμάνι, ο φάρος, ακόμη και το Νεώριο, δίνουν έναν κοσμοπολίτικο τόνο, που όμως παρότι κοσμικός, παραμένει απλός.
Όπως έρχεσαι με το καράβι, βλέπεις την Ερμούπολη σκαρφαλωμένη στους δύο λόφους, τον καθολικό και τον ορθόδοξο, με τις δύο εκκλησίες να δεσπόζουν ψηλά. Η εικόνα αυτή νομίζω μένει για πάντα στη σκέψη μου.
Η Σύρος είναι ένα νησί όπου πραγματικά κάνεις διακοπές. Δεν σκέφτεσαι ούτε τι θα φορέσεις ούτε πώς θα είσαι ούτε ποιος θα σε δει. Αυτό πραγματικά με ξεκουράζει. Η Ερμούπολη είναι σαν σκηνικό από ταινία, με εξαιρετικά σπίτια και πλακόστρωτους δρόμους. Αργά το βράδυ, όταν ερημώνει και περπατάς στα δρομάκια της, νομίζεις ότι γυρίζεις πίσω σε άλλη εποχή. Οι κάτοικοί της είναι φιλικοί και φιλόξενοι, είναι πάντα έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν. Πας μόνος και γνωρίζεις γρήγορα κόσμο. Η Σύρος όμως είναι πολύ όμορφη και το χειμώνα, γιατί έχει ζωή, θέατρο, σινεμά... Μ' αυτό το νησί δένεσαι. Πας και σε άλλα μέρη, αλλά τη Σύρο την έχεις πάντα στο μυαλό σου. Θέλεις κάποια στιγμή να επιστρέψεις».

Πηγή: www.kykladesnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.