Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΕΩΡΙΟΥ Mε έναντι πληρώνονται οι εργαζόμενοι

Συσσίτια, διακοπές ρεύματος, φτώχεια, εξαθλίωση είναι ό,τι βιώνουν αυτήν την περίοδο οικογένειες εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, συνολικά στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας.


Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι απλήρωτοι από τις 18 του Απρίλη 2012. Από τότε δηλαδή που η εργοδοσία επέβαλε σε βάρος τους το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας με ...4 μεροκάματα το μήνα! Παραμονή Πρωτοχρονιάς, μετά από κινητοποιήσεις και 9 μήνες χωρίς μισθό, τους πέταξαν το ψίχουλο των 1.000 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Ελευσίνας από το 2010 πληρώνονται με έναντι ύψους το πολύ 50 ευρώ τη βδομάδα. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η εργοδοσία τους κατέβαλε αντί για Δώρο Χριστουγέννων, 300 ευρώ. Οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχουν να δουν μεροκάματο από το 2008!

Το δεύτερο σε μέγεθος ναυπηγείο της χώρας τα Ναυπηγεία Ελευσίνας πουλήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1997 στον επιχειρηματία Ν. Ταβουλάρη με τίμημα 30 δισ. δραχμές, το οποίο ακόμα ξεπληρώνει.
Πήρε, μία καθετοποιημένη βιομηχανία που διέθετε τρεις δεξαμενές, με δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς σχεδίων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών στα μηχανήματα κοπής, με ελασματουργεία με αυτόματες μηχανές κοπής, συγκρότημα αμμοβολής - βαφής ελασμάτων που εξυπηρετούνταν από μαγνητογέφυρα, συγκρότημα για κατασκευή τροχαίου υλικού, με δυνατότητα κατασκευής σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και προίκα 25 δισ. δρχ. εξασφαλισμένες παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού. Πήρε επίσης 7 δισ. δρχ. επιδότηση και 7 δισ. δάνειο για επενδύσεις, που κανείς δεν είδε. Εχει πουλήσει δύο μεγάλα οικόπεδα του ναυπηγείου στην εταιρεία επίπλων ΣΑΤΟ.
Από τις δεξαμενές, ο Ταβουλάρης τη μία νοίκιασε σε ιδιώτη και την μεγαλύτερη, αφού την άφησε να βουλιάξει, ακόμα δεν την επισκεύασε. Από τους 1.500 περίπου εργαζόμενους έχουν απομείνει περίπου 700. Από το 2010, ο Ταβουλάρης τους πληρώνει με έναντι και έχει θέσει το ναυπηγείο σε διαδικασία πτώχευσης σύμφωνα με το άρθρο 99. Το τελικό δικαστήριο αναμένεται τον Φλεβάρη.

Ο ίδιος παρέλαβε και το τρίτο σε μέγεθος ναυπηγείο της χώρας, αυτό στο Νεώριο της Σύρου, και από 1.200 εργαζόμενους σήμερα έχει απομείνει μία ομάδα περίπου 120 εργαζομένων, που επίσης πληρώνονται με έναντι.

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.