Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΠΑΜΕ ΣΥΡΑΣ Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας και των νησιωτών


Την Τετάρτη 3 του Απρίλη τα ναυτεργατικά σωματεία κήρυξαν πανελλαδική προειδοποιητική απεργία. Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας και των νησιωτών, που πλήττονται εξίσου από την αντιλαϊκή πολιτική ενίσχυσης των εφοπλιστών, όπως αυτή εκφράζεται και με το νέο νομοσχέδιο τερατούργημα για την «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου». Με το νομοσχέδιο  αυτό, που αποτελεί γενική στρατηγική της κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΝΤ, καταργούνται οι ΣΣΕ, το σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων, σε πλοία, σε λιμάνια, Ναυπηγοεπισκευαστική  Ζώνη, σ’ όλους τους χώρους που αναφέρεται το νομοσχέδιο. Η άρση του καμποτάζ στα επιβατικά πλοία θα στείλει χιλιάδες ναυτεργάτες στα γκισέ του ΟΑΕΔ, ανατρέπονται οι οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων, καταργείται η 10μηνη και 7μηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων αποσαρθρώνοντας το ακτοπλοϊκό δίκτυο και ξεπουλιούνται λιμάνια και υποδομές.

Απαξιώνουν την Δημόσια 8Ναυτική Εκπαίδευση και προωθούν την ιδιωτικοποίησή της με τη λειτουργία σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ) διευρύνοντας το δουλεμπορικό κύκλωμα που ήδη υπάρχει σ’ άλλες χώρες, δηλαδή, να πληρώνεις για τα διπλώματα – πιστοποιητικά, να πληρώνεις για μια θέση εργασίας.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα των νησιών μας να συστρατευτούν και να στηρίξουν τον αγώνα των ναυτεργατών και να διεκδικήσουν:

§ Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την “Ανασυγκρότηση του ΥΝΑ”.

§ Εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους επί μήνες απλήρωτους ναυτεργάτες.

§ Υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες.

§ Πλοία σύγχρονα – ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές.

§ Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Σύγχρονη Ναυτική Εκπαίδευση - Μετεκπαίδευση.

§ Αποκλειστικά Δημόσια ακτοπλοϊκή συγκοινωνία – λιμάνια, σύγχρονα και ασφαλή, με υποδομές στήριξης της διακίνησης των προϊόντων και εξυπηρέτησης των επιβατών. Σύνδεση των λιμανιών με το οδικό, σιδηροδρομικό δίκτυο και τα αεροδρόμια της χώρας με ένα δημόσιο σύστημα μεταφορών που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ενιαίο αποκλειστικά Δημόσιο Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, ενταγμένο στον κεντρικό – πανεθνικό σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.