Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΠΑΜΕ ΣΥΡΟΥ Καταγγέλει το Επιμελητήριο Κυκλάδων για αντεργατική επίθεση στους ναυτεργάτες


Η Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ενορχηστρωμένη επίθεση, του Επιμελητήριου Κυκλάδων και της τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), σε βάρος των ναυτεργατών.  

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την επιστολή που έστειλε  προς τον υπουργό ναυτιλίας , έρχεται να συνδράμει και να προσφέρει «κοινωνική νομιμοποίηση» στο ΥΝΑ και στα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας για τους Ναυτεργάτες των Ακτοπλοϊκών πλοίων.

Η ενέργεια αυτή είναι πλήρως στοιχισμένη με την τρικομματική κυβέρνηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς, στην βάρβαρη πολιτική που ασκείται σε βάρος των Ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων στην Ναυτιλία.

 

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων δεν το απασχολεί φαίνεται καθόλου ότι στο Πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης και του Υπουργού Ν.Α το οποίο εισάγεται για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των άλλων προβλέπει:

·      Κατάργηση της 10μηνης δρομολόγησης των Ακτοπλοϊκών πλοίων

·      Μείωση του χρόνου δρομολόγησης των ταχύπλοων σκαφών από 8 σε 3 μήνες

·      Απελευθέρωση του ορίου ηλικίας των Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων

·      Αλλαγές στην δρομολόγηση Ε/Γ-Ο/Γ Ακτοπλοϊκών πλοίων με αντικατάσταση την χειμερινή περίοδο από μικρότερα και παλιότερα πλοία σε σχέση με αυτά της θερινής περιόδου

·      Χαράτσωμα των Λιμενικών Ταμείων των νησιών με ειδικό τέλος υπέρ των εφοπλιστών που τα πλοία τους είναι δρομολογημένα με σύμβαση δημόσιας υπηρεσίας (άγονες γραμμές)

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος» μεθοδεύεται επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία.

Το μεγάλο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του θυμούνται το «δημόσιο συμφέρον» όταν απεργούν οι εργαζόμενοι στις «δημόσιες επιχειρήσεις» Ύδρευσης, Ηλεκτρισμού κτλ. αλλά όχι όταν τις ξεπουλούν στα μονοπώλια και μετατρέπουν βασικά αγαθά σε εμπορεύματα, στερώντας την πρόσβαση σε αυτά από δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Θυμούνται το «δημόσιο συμφέρον» όταν κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, όχι όμως όταν τα εγκαταλείπουν στον έλεγχο των πολυεθνικών που τα προμηθεύουν με φάρμακα και υλικά μόνο όταν, αν και όπως βολεύει την κερδοφορία τους.

Έτσι και τώρα. Η συγκυβέρνηση και οι σύμμαχοι της θυμάται το «δημόσιο συμφέρον» για να χτυπήσει τον αγώνα των ναυτεργατών που αγωνίζονται για να έχουν τα νησιά καράβια με φτηνά εισιτήρια 365 μέρες το χρόνο, για λιμενικές υποδομές σύγχρονες και ασφαλείς που θα εξυπηρετούν τις συνδυασμένες μεταφορές και τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των εφοπλιστών, των μονοπωλίων.

 

Τα λένε αυτά την ίδια ώρα που τα νησιά των Κυκλάδων, για παράδειγμα η Φολέγανδρος βλέπουν πλοίο το πολύ δύο φορές τη βδομάδα και αυτό αν το επιτρέπει ο καιρός. Τη στιγμή όπου νησιωτικά συμπλέγματα όπως η Ικαρία, οι Φούρνοι, η Σάμος, εξυπηρετούνται με ένα και μόνο καράβι και αυτό όποτε «πιάσει». Όταν ακόμα και οι κάτοικοι της Σύρου το Μ. Σάββατο θα είναι χωρίς καράβι. Επίσης, η πλειοψηφία των ακτοπλοϊκών πλοίων είναι τύπου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», δηλαδή υπερήλικα, και επιπλέον οι νησιώτες για να ταξιδέψουν με αυτά τα πλοία, πρέπει να πληρώνουν και πανάκριβα εισιτήρια.

Η αλήθεια είναι πως θυμούνται το «δημόσιο συμφέρον» για να υπηρετήσουν το μόνο συμφέρον που υπηρετούν, αυτό του μεγάλου κεφαλαίου

Η απεργία των ναυτεργατών έρχεται να δώσει νέα ώθηση στο δίκαιο και επιβεβλημένο αγώνα τους. Απεργούν, ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΝΑ, το οποίο προδιαγράφει την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ σε βάρος τόσο των ναυτεργατών, όσο και των νησιωτών, των εργαζομένων στα λιμάνια. Ενώ αφορά το σύνολο του λαού καθώς υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα και εδαφική ακεραιότητα.

Για εμάς, τους νησιώτες, αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, και την κατάργηση της 10μηνης υποχρεωτικής δρομολόγησης πλοίων, θα φέρει νέες αυξήσεις στην τιμή των εισιτηρίων, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα δρομολόγια και θα μεγαλώσει την απομόνωση των νησιών μας. Με αυτά τα μέτρα θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, με υπερήλικα πλοία με συχνές βλάβες, ματαίωση και καθυστέρηση δρομολογίων, ταλαιπωρία επιβατών και όλων των χρηστών των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών

 

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συμμαχία τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους μικρούς μαγαζάτορες, τους αγρότες, τις γυναίκες, τους νέους, τους μαθητές και τους φοιτητές, για να αποκρούσουν από κοινού την επίθεση που δέχονται οι ναυτεργάτες και οι κάτοικοι των νησιών και να διεκδικήσουν:

·      Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να αρθεί η επιστράτευση σε βάρος των ναυτεργατών, για «δημιουργία εθνικού οργανισμού ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών».

·      Πλοία σύγχρονα - ασφαλή με απρόσκοπτη, επαρκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα που θα υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες στις θαλάσσιες μεταφορές για ναυτεργάτες στα πλοία με συγκροτημένα δικαιώματα και ΣΣΕ, «καμία ιδιωτικοποίηση των λιμενικών υποδομών, καμία ανατροπή στα δικαιώματα των εργαζομένων».

·      Η ναυτιλία, η ναυπηγική βιομηχανία, οι υποδομές και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας μπορούν και επιβάλλεται να γίνουν βραχίονας ανάπτυξης που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

·      Άμεσα μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους. Υπογραφή ΕΓΣΣΕ τώρα

16/04/13

Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.