Κυριακή 5 Μαΐου 2013

ΠΑΜΕ ΣΥΡΟΥ Για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στη Σύρο



Δυναμική ήταν η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Σύρο. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και πορεία στους δρόμους του Σύρου. Πήγε κόντρα στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια η Πρώτη Μάη να μετατραπεί σε μια «κινητή εορτή» και αργία, χωρίς κανένα ιστορικό και ταξικό περιεχόμενο, για χάρη των κερδών των μεγαλεμπόρων.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Εργατικό Κέντρο δεν πραγματοποίησε συγκέντρωση, ενώ αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης συμμετοχή στην Εργατική Πρωτομαγιά, συμβάλλοντας και με αυτό τον τρόπο στον εκφυλισμό της απεργίας.
Η κεντρική ομιλία της γραμματείας του ΠΑΜΕ έγινε από τον Νικόλα Καΐλη, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Από το βήμα της πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης μας, χαιρετίζουμε όλους τους εργαζόμενους που με τη δράση και τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στο να φτάσει το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στους εργασιακούς χώρους, στις συνοικίες και στα σχολεία, που έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση της σημερινής απεργίας. Εκφράζουμε την ταξική μας αλληλεγγύη στους συναδέλφους μετανάστες στην περιοχή της Μανωλάδας, στους σύγχρονους είλωτες, που διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και εισέπραξαν αντί αυτών, τα δολοφονικά πυρά των μεγαλοτσιφλικάδων και των μπράβων τους. Η κατάπτυστη απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, να μεταφέρει την Πρωτομαγιά, να τη μετατρέψει σε μια "κινητή εορτή" και αργία, χωρίς κανένα ιστορικό και ταξικό περιεχόμενο, για χάρη των κερδών των μεγαλεμπόρων, επιδιώκοντας έτσι και τον εκφυλισμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, δεν μπόρεσε να αποτρέψει την απεργία. Οι ταξικοί αγώνες δεν σταματούν λόγω διακοπών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα πρωτοστάτησαν για να γίνει πράξη η σημερινή απεργία, κόντρα στην απραξία και στην υπονόμευση των κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών. Η πρωτομαγιά δεν είναι αργία, σαφώς και είναι ημέρα μνήμης, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μέρα αγώνα, μέρα απεργίας και ο ταξικός αντίπαλος το γνωρίζει καλά αυτό. Όπως γνωρίζει επίσης ότι η βάρβαρη επίθεση που εξαπολύει στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, στη ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από αντίστοιχη επίθεση, με στόχο την ίδια τη συνείδηση των εργαζομένων…
Με τη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωσή μας εδώ αλλά και σε δεκάδες πόλεις της χώρας, τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά, παγκόσμια μέρα πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στους εκμεταλλευτές της για την κοινωνική της απελευθέρωση. Μέρα τιμής στους νεκρούς και τους αγώνες της τάξης μας, από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγο την Πρωτομαγιά του 1886 που τσάκισαν την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και επέβαλαν το 8ωρο, στο Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στην ηρωική θυσία των 200 κομμουνιστών που εκτέλεσαν οι Ναζί την Πρωτομαγιά του '44, μέχρι τα καμίνια της Χαλυβουργίας και τα τις φράουλες της οργής στη Μανωλάδα.
Η 1η Μάη είναι μέρα ταξικής διεθνιστικής αλληλεγγύης στους εργάτες όλου του κόσμου, στους λαούς που υποφέρουν και αγωνίζονται ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.
Οι θυσίες που κατέβαλαν χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες στην πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, τους αγώνες με τους οποίους κατακτήθηκε κάθε εργατικό δικαίωμα μετέτρεψαν την Πρωτομαγιά σε μια μέρα τιμής και μνήμης, η οποία όμως αποτελεί παρακαταθήκη που διδάσκει, διαπαιδαγωγεί και παραδειγματίζει. Το μήνυμά της είναι φάρος για τους σημερινούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική που πτωχεύει το λαό, που τον ρίχνει στη φτώχεια και την ανεργία. Και επειδή συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω, είναι πάντα επίκαιρη γιατί μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει την πάλη της εργατικής τάξης, ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που απαιτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων».
Τώρα πλέον υπάρχουν αρκετές αποδείξεις, ότι το να στέκεσαι μακριά από τον οργανωμένο αγώνα, το να δέχεσαι το μικρότερο κακό, δεν θα σε γλιτώσει από τα χειρότερα. Κανένας εργάτης, να μην ξαναμπλεχτεί στα δίχτυα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού που στήνει περίτεχνα η αστική τάξη για να απορροφά την αγανάχτηση και να εγκλωβίζει τον κόσμο της δουλειάς στο μαντρί του συστήματος. Πρέπει να ξεπεραστούν οι αυταπάτες, ότι υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, χωρίς σύγκρουση και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Διέξοδος από την κρίση που να συμφέρει τόσο τα μονοπώλια όσο και το λαό δεν υπάρχει! Σήμερα απαιτούνται αγώνες επιθετικοί, που δε θα προσπαθούν να συμβιβάσουν τα συμφέροντα του εργοδότη με του εργαζόμενου, αλλά να έχουν ξεκάθαρο ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χάσουν οι μεγαλοεργοδότες.
Το πισωγύρισμα σε συνθήκες προηγούμενων δεκαετιών δεν μπορεί να είναι ο ρεαλισμός της εποχής. 127 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, δεν μας αξίζει η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η δουλειά ήλιο με ήλιο μπας και τα βγάλουμε πέρα. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε εμείς και οι οικογένειες μας να ζούμε σαν σύγχρονοι δούλοι στον 21ο αιώνα, με ευκαιριακά 2μηνα και 5μηνα απασχόλησης, με άθλιους μισθούς, χωρίς δικαιώματα, με τα συσσίτια και τη δήθεν ελεημοσύνη των εκμεταλλευτών μας και όσων τους στηρίζουν. Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο να οργανώσει τη δράση του μέσα από το σωματείο του και να παλέψει με το ΠΑΜΕ».
02/05/2013
Γραμματεία Σύρου του ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.