Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

“Success story” στη Σχοινούσα

Γράφει ο kokkiniotis

‘Λαμπερός’ γάμος με σελέμπριτις και ντεκόρ τη γραφική Σχοινούσα, ρεπορτάζ με …ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ‘εκλεκτές παρουσίες’ και γκλαμουριά εν γένει. Όπως ακούσαμε και διαβάσαμε, τα ‘έργα ανάπλασης’ του νησιού για να είναι όλα τέλεια στην σημαντική στιγμή στη ζωή του ζεύγους, έκαναν τους κατοίκους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους ‘ευεργέτες’ τους.

‘Ήρθε χρήμα στο νησί, μέχρι δρόμο τους φτιάξανε’, ακούσαμε…

Αν υποθέταμε πως είναι έτσι (γιατί, όπως θα δούμε παρακάτω, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά…), προκύπτουν αβίαστα τα ερωτήματα:

-Στη μνημονιακή Ελλάδα της κοινωνικής καταστροφής, πρέπει να παντρευτεί ο γιός ενός εφοπλιστή για να γίνουν ‘έργα υποδομής’ στο νησί; Οι ανάγκες των κατοίκων δεν υπολογίζονται;

-Τι σόι ‘ανάπλαση’ με κριτήρια της μιας βραδιάς, έστω ‘λαμπερής’, είναι αυτή;

-Μία μόνο πιατέλα από τους ‘υπέροχους αστακούς’ που γεύτηκαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι, με πόσων ‘ευεργετημένων’ κατοίκων τις συντάξεις ισοδυναμεί;

-Πόσα ξοδεύτηκαν μόνο για τα καύσιμα των ελικοπτέρων που μετέφεραν τους προσκεκλημένους στο νησί;

-Οι καλλιτέχνες που δέχθηκαν να αποτελέσουν το ‘ζωντανό δώρο-έκπληξη’ προς τους συνδαιτημόνες, πόσο διατιμούν άραγε την προσωπική και καλλιτεχνική τους αξιοπρέπεια;

Θυμηθήκαμε με την ευκαιρία παλιότερο ‘ολίσθημα’ γνωστού τραγουδιστή της αριστεράς, που στις εποχές της ‘ευμάρειας’ είχε δεχθεί να τραγουδήσει πριβέ για τους καλεσμένους γνωστού εφοπλιστή.

Δεν ήταν τόσο το ότι θα άρεσαν στους προσκεκλημένους τα συγκεκριμένα τραγούδια –τι να καταλάβουν αυτοί από αυτά- όσο η επίδειξη του ‘λάφυρου’:

«Βλέπετε; Μέχρι και τον … μπορώ να αγοράσω με τα λεφτά μου και να σας τον κάνω δώρο…».

Βέβαια, στην περίπτωση εκείνη ο καλλιτέχνης δεν άντεξε μέχρι τέλους τον εξευτελισμό. Όσο προχωρούσε η βραδιά, ο αμφιτρύωνας –όχι και τόσο λεπτεπίλεπτος στους τρόπους…-γινόταν όλο και πιο απαιτητικός: «Τον ύμνο, τραγούδησέ μας τον ύμνο…», έλεγε και ξανάλεγε κάθε τόσο.

Στωικός ο καλλιτέχνης μας αντιπαρερχότανε την παραγγελιά του –υπό την επήρεια άλλωστε του αλκοόλ- περιστασιακού εργοδότη του, επιμένοντας στις καλλιτεχνικές του επιλογές.

Μέχρι που εκείνος κάποια στιγμή, αρπάζοντάς του απ’ τα χέρια το μικρόφωνο ανάγγειλε μεγαλοπρεπώς: «Και τώρα ο … θα μας τραγουδήσει τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας!»

Κάπου εκεί τέλειωσαν τα ψέματα αλλά και οι αντοχές του σημαντικού τραγουδιστή: Πέταξε το μικρόφωνο και σηκώθηκε κι έφυγε. Προς τιμήν του.

(Άσχετο: «Α, ρε Λαυρέντη…», που λέει και ο ποιητής…)

Είχαμε καταλάβει τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ‘αγαθοεργό γκλαμουριά’, δεν περιμέναμε όμως τόσο άμεση επιβεβαίωση: Διαβάσαμε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και την αθέατη όψη της ‘ευεργεσίας’…

Δείτε με τη σειρά, πρώτα το …ρεπορτάζ της “Espresso”(!) -το οποίο αφιερώνει στο αγαπημένο κατοικίδιο των νεονύμφων περισσότερη έκταση από όση συνολικά στους 256 κατοίκους του νησιού- και στη συνέχεια την άλλη όψη των πραγμάτων.

Ο γάμος στη Σχοινούσα

Παντρεύονταν γόνοι εφοπλιστικών οικογενειών, καθότι ο κύριος Μαρτίνος είναι ένας εκ των τριών εμίρηδων του νησιού. Και το νησί έπρεπε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του. Ξενοδόχοι, μαγαζάτορες, πλοία, λιμάνια, παραλίες… ακόμα και ο μοναδικός δρόμος του νησιού που οδηγεί στη Χώρα επιτάχτηκαν επί επτά μέρες. Τα κότερα του εφοπλιστή απαγόρευσαν στο καράβι που μεταφέρει νερό για την ύδρευση να προσεγγίσει το λιμάνι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειψυδρίας.
Απεναντίας, το λιμάνι ήταν ανοιχτό για τη μεταφορά μηχανημάτων για το κοσκίνισμα της άμμου στην παραλία Τσιγγούρι, για να υποδεχτεί τους υψηλούς λουόμενους-καλεσμένους. Κλειστός παρέμεινε για τους κατοίκους και ο δρόμος του λιμανιού. Δεν επέτρεπαν στους ανθρώπους και στα οχήματα μετά την αποβίβασή τους από το «ΒΙue Star» να μεταβούν στα σπίτια τους. Ο χώρος ήταν κατειλημμένος από τους καλεσμένους του εφοπλιστή που παρακολουθούσαν τη συναυλία των Μαχαιρίτσα, Σταρόβα, Στόκα! Ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους ταξιδιώτες μια γιαγιά, μία έγκυος, μικρά παιδιά, που δεν συγκίνησαν τον κύριο Μαρτίνο, αλλά ούτε καν τις αρχές του τόπου – στην υπηρεσία τίνος αλήθεια είναι οι υπηρεσίες του κράτους;
Η πιο θλιβερή όμως στιγμή, που δείχνει πόσο απολίτιστη είναι η κοινωνία των μπουρζουάδων, ήταν όταν ένας γνωστός στους κατοίκους teddy boy επιτέθηκε σε μια έγχρωμη επιβάτιδα – το κορίτσι εργάζεται στη Σχοινούσα. Την τράβηξε από τη χέρι με πρόθεση να τη διαπομπεύσει. Στη συνέχεια, απτόητος ο τύπος, ανέβηκε σε καπό αυτοκινήτου εμποδίζοντας τη διέλευσή του κάτω από τις επευφημίες των παρισταμένων. Ολα αυτά παρουσία πρώην μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργών. Ατάραχη, η Αννα Νταλάρα παρακολουθούσε το θέαμα. Παρούσα και η λαλίστατη Φωτεινή Πιπιλή, μόνο που εδώ συμπεριφέρθηκε ως βουβό ανδράποδο. Τα γεγονότα δεν ενόχλησαν ούτε τους δήθεν εναλλακτικούς μουσικούς.
«Ηταν αφοπλιστική η επιμονή της οικογένειας και έτσι αποδέχτηκα την πρόσκληση» δήλωσε ο αγαπητός Μαχαιρίτσας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν αφοπλιστική μάλλον η αμοιβή για να δώσει το μουσικό στίγμα του σ” αυτό το πάρτι της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Αυτά συνέβησαν στη μικρή Σχοινούσα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. «Είμαστε άξιοι της μοίρας μας», δηλώνουν οι κάτοικοι που αισθάνθηκαν να θίγεται πρωτίστως η αξιοπρέπειά τους. «Δυο καραβιές πεινασμένων θα “πρεπε να αποβιβαστούν απόψε στο νησί για να τους πετάξουν όλους στη θάλασσα» σχολίαζαν Κυριακή ξημερώματα δύο φίλες στην ταβέρνα της Λόζας.
Δέσποινα Γεωργαλά
Η Εφημερίδα των Συντακτών, 11.7.2013, σελ. 49

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.