Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

ΣΥΝΤΑΓΕΣ Συριανοί γλυκοτραγανοί μπεζέδες με τριμμένο καρύδι


Τα καλοκαίρια από παιδί τα ξόδευα στο αρχοντικό νησί της Σύρου. Κάθε καλοκαίρι, την επόμενη μέρα που έκλειναν τα σχολεία, ταξίδευα μαζί με τη μαμά μου στη Σύρο για να επισκεφτούμε τον παππού, τη γιαγιά, θείους, θείες, ξαδέρφια και παιδικούς φίλους. Και δεν επιστρέφαμε στην Αθήνα παρά μόνο δυο τρεις μέρες πριν να ανοίξουν τα σχολεία, κατάμαυροι και με καταμετρημένα πολλά νούμερα παγωτών και μπάνιου στο ενεργητικό των πολυήμερων διακοπών μας.

Τρεις μήνες καθόμασταν στο νησί με τη μαμά για να βγάλουμε το καλοκαίρι, καθώς η δουλειά του μπαμπά απαιτούσε να βρίσκεται στην Αθήνα ανελλιπώς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το πρώτο πράγμα που ήθελα να φάω όταν πατούσα το πόδι μου στο νησί ήταν μπεζέδες από του Κεχαγιά. Απίστευτο έδεσμα στον παιδικό μου ουρανίσκο. Νόμιζα ότι όλη η γλύκα του νησιού κρυβόταν σε εκείνο το λευκό βουναλάκι πασπαλισμένο με καρύδι. Ξεκινούσε με μια τραγανή δαγκωνιά η οποία κατέληγε σε μια καραμελένια υφή που ταξίδευε στο στόμα μέχρι να λιώσει εντελώς.

Ααααχ, αυτές είναι οι παιδικές μου αναμνήσεις από τους μπεζέδες που θα μοιραστώ σήμερα μαζί σας. Και όπως καταλαβαίνετε ξεκινάμε με τα ασπράδια των αβγών μας που θα τα χτυπήσουμε αλύπητα στο μίξερ μας, σε δυνατή ταχύτητα με κρυσταλλική ζάχαρη. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε 35γρ. ζάχαρη ανά ασπράδι αβγού.

Τα ασπράδια σας είναι έτοιμα όταν γυρίζετε τον κάδο του μίξερ τούμπα και το μίγμα δεν κουνιέται από τη θέση του. Τώρα, ρίχνετε στο μίγμα 35γρ. ζάχαρη άχνη ανά ασπράδι αβγού και ανακατεύετε ελαφρά με μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να φυλακίσετε τη ζάχαρη άχνη στο μίγμα σας, όχι να την ομογενοποιήσετε.

Στρώνετε σε ένα ταψί ένα φύλλο λαδόκολλας ή σιλικόνης και παίρνετε κουταλιές από το μίγμα, μεγάλες ή μικρές, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε να γίνουν οι μπεζέδες σας, και ακουμπήστε επάνω τους κουταλίτσες στριφογυρίζοντας το κουτάλι προκειμένου να τους δώσετε την όψη της φωτογραφίας. Υπολογίστε ότι οι μπεζέδες σας θα φουσκώσουν κιόλας.

Πασπαλίστε τους με τριμμένο καρύδι στο Multi και ψήστε τους σε ΜΗ προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά, στους 140ο-150oC. Αφήστε τους να κρυώσουν μέσα στο φούρνο χωρίς να τον ανοίξετε.
Μπορείτε να τους γευτείτε όπως είναι ή να τους γεμίσετε με μαρμελάδα ή με σαντιγί και φρούτα ή να τους χρησιμοποιήσετε για ντεκόρ πάνω στις τούρτες σας!

http://oikaliteressyntagesmou.blogspot.gr/2012/01/blog-post_22.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.