Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ Αισιοδοξείτε και κυρίως γρηγορείτε

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΠΕΡΓΗ

Διαβάζω για την υποψηφιότητα του Πειραιά , σαν πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021. Μερικοί, οι πιο απαισιόδοξοι την θεωρούν επικρατέστερη της Σύρου.Προσωπικά δεν είμαι απαισιόδοξος.Ας μην ξεχνάμε , ότι το λεκανοπέδιο έχει ήδη οργανώσει μια φορά θεσμό, με την Αθήνα. Πρέπει να υπάρξει διασπορά. Αθήνα , Πάτρα , Θεσσαλονίκη, τρείς ο φορές ο κλήρος έπεσε στην Ηπειρωτική Ελλάδα.Το 2021, είναι η σειρά της νησιωτικής , η σειρά του Αιγαίου…
Ας μην ξεχνάμε, πως την ίδια χρονιά η Ελλάδα , θα συμπληρώνει 200 χρόνια εθνικής Ανεξαρτησίας.Η Σύρα , ήταν η πύλη του νεοσύστατου Βασιλείου με την Ευρώπη.Στους ευρωπαικούς πορτολάνους μέχρι το 1830, δεν υπήρχε ένδειξη GREECE , αλλά GYRA , δηλ.Σύρα.Ταυτόχρονα , οι Ερμουπολίτες, ήταν οι πρώτοι έλληνες, πολίτες , που δημιούργησαν, το πρώιμο , αλλά γνήσιο υπόδειγμα ευρωπαικής Ελλάδας.Το τρίπτυχο δηλ. ΕΛΛΑΔΑ-ΕΥΡΩΠΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ,εκφράζεται , πιο πολύ από κάθε άλλη πόλη στην περίπτωση της Σύρου.
«Η Ερμούπολη ,»όπως επισημαίνει ο Νίκος Δήμου , στην ΧΑΜΕΝΗ ΤΑΞΗ , «ήταν Ευρώπη» .Και όπως επίσης , ο ίδιος χαρακτηριστικά στα εγκαίνια του « Απόλλωνα» το1864,παίζονταν τέσσερα μελλοδράματα , μεταξύ των οποίων η Τραβιάτα , έντεκα χρόνια μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της. «Το θέατρο ήταν κατάμεστο, γράφουν οι εφημερίδες της εποχήςΤο κοινό ενθουσιώδες καταχειροκρότησε τον ιταλικό θίασο»…
Και συμπληρώνει μελαγχολικά : «Εκατόν εικοσιέννα χρόνια μετά (1985) μετά :Η Αθήνα είναι «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης».Χωρίς χώρο για όπερα.Η Συμφωνική ορχήστρα της Ιταλικής τηλεόρασης , δίνει συναυλία στο Βεάκειο.Προσέρχονται 3 θεατές .Η συναυλία ματαιώνεται».
Αυτά γράφει ο Νίκος Δήμου, σημαντικός συγγραφέας, φιλόσοφος και δημοσιογράφος, με ρίζες από την Σύρο και επίτιμος δημότης μας.Και συμπληρώνω εγώ :14 Iουλίου 2013, Φεστιβάλ Αιγαίου,κατάμεστη από κόσμο η πλατεία Μιαούλη ,Ερμούπολη, η πανδαισία των ήχων , πλημμυρίζει το πιο αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο της Ελλάδας.
Έχει και η μικρή Σύρα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα απέναντι στο πολυμήχανο Αθηναικό κράτος.Αισιοδοξείτε , λοιπόν και κυρίως « γρηγορείτε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.