Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

"'Έφυγε" ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χάλαρης

Έφυγε χθες από τη ζωή, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην πνευματική ζωή της Σύρου, ο  δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Χάλαρης.
Ο Δ.Χάλαρης γεννήθηκε στην Ερμούπολη  το 1936.  Σπούδασε εκκλησιαστική μουσική στην Αθήνα και αρίστευσε. Δίδαξε στην Ν.Ε.Λ.Ε. σε ειδικά σεμινάρια την ιστορία της μουσικής υμνολογίας, απαγγελία κ.λ.π.Ασχολήθηκε με το θέατρο σαν ερασιτέχνης, παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Έπαιξε σε έργα κλασικού ρεπερτορίου και μελέτησε ορθοφωνία.
 Από το 1964 ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου του και αρθρογράφησε στον ημερήσιο και επαρχιακό τύπο κατά καιρούς. Αργότερα εξέδωσε την δική του εφημερίδα, τη «Σφραγίδα». Υπήρξε μέλος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και συγγραφέων τουρισμού Ελλάδας, μέλος της F.I.J.E.T., μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», μέλος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου, μέλος στον Σύλλογο «Ιστορικών Συγγραφέων» .
Υπηρέτησε την παιδεία ως πρόεδρος των συλλόγων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για 20 περίπου χρόνια. Συνεργάσθηκε με την Ε.Ρ.Α., με αθηναϊκές εφημερίδες και άλλα έντυπα. Στις αρχές του 1993 δημιούργησε δικό του τηλεοπτικό σταθμό στην Ερμούπολη .
Επί 40 χρόνια, ερεύνησε την ιστορία της Σύρου, συνέλεγε φωτογραφίες, κείμενα κ.λ.π., στοιχεία που συμπεριλάμβανε στα βιβλία του. Έχει εκδώσει τα παρακάτω βιβλία:
  1. Η Ερμούπολη του χθες Ι λεύκωμα
  2. Η Ερμούπολη του χθες ΙΙ λεύκωμα
  3. Συριανές φιγούρες 
  4. Το τελωνείο της Σύρου
  5. Τα Κατοχικά ,3 τόμοι
  6. Η Ερμούπολη σαν παραμύθι
  7.  Τα βάσανα μικρών ανθρώπων (Από τον Έβρο στη Σύρο, Παιδοπόλεις)
«Παθιασμένος» αναγνώστης και τακτικό μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, τα μέλη της οποίας θα θυμούνται τις εύστοχες και ουσιώδεις εισηγήσεις και παρατηρήσεις του και τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο κέντριζε την προσοχή, αλλά και το σεβασμό των συνομιλητών του.
Ο Δ.Χάλαρης ,πρώτος από αριστερά με τη σύζυγό του Μπέτυ,κατά την
εκδήλωση κοπής της
 βασιλόπιτας της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης (20/1/12)
 Ήταν παντρεμένος με την Μπέτυ Περαντινού ,που γεννήθηκε στην Πάρο και είναι κοινωνική λειτουργός. Είχε δύο παιδιά: το Νικόλαο που είναι πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού και την Αθανασία που είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ελληνικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου L.S.E. του Λονδίνου.
Κείμενά του μπορεί να βρει ο αναγνώστης στη διεύθυνση http://dhalaris.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.