Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ Στα κρυφά το σεμινάριο της αυτοαξιολόγησης των σχολικών συμβούλων


Την Τετάρτη 27 Νοέμβρη στην Ερμούπολη ήταν προγραμματισμένο το σεμινάριο στελεχών της εκπαίδευσης στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας στο αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος στο Μάννα. Ούτε όμως οι επιμορφωτές, ούτε οι επιμορφούμενοι εμφανίστηκαν ποτέ στο συγκεκριμένο χώρο, φοβούμενοι τον κόσμο της μαχόμενης εκπαίδευσης που είχε προκηρύξει την ίδια ώρα στάση εργασίας.

Από ότι μάθαμε εκ των υστέρων το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τελικά σε αίθουσα της Αρχιεπισκοπής Σύρου !  Η εκκλησία αποτελεί από ότι φαίνεται το πιο φιλόξενο χώρο για τους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας.  Η κατήχηση στο σύγχρονο επιθεωρητισμό βρήκε την ανάλογη στέγη, με βοηθό το ψαλτήρι ξεκινάει λοιπόν ο “εκσυγχρονισμός της ελληνικής εκπαίδευσης”, με βάση της επιταγές της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το “κρυφό σχολειό” της αξιολόγησης και της υπονόμευσης των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς περιφέρεται στα κρυφά, καθώς είναι απονομοποιημένο στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Δε μπορεί όμως να κρύψει την πολιτική του στόχευση που δεν είναι άλλη από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και την προώθηση του φτηνού σχολείου της αγοράς.

Το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα είχε τελικά παρέμβαση στον “ιερό χώρο” του σεμιναρίου, αναδεικνύοντας το ταξικό και αντιλαϊκό περιεχόμενο των νέων αξιολογικών τεχνολογιών και του σύγχρονου επιθεωρητισμού. Όπως επισημάνθηκε στην παρέμβασή μας, το σχέδιο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών εντάσσεται στη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, για ένα σχολείο που θα παράγει το λειτουργικό αναλφαβητισμό και την εργασιακή ευελιξία, ένα σχολείο των δεξιοτήτων αντί της ολόπλευρης παιδείας για όλους, ένα σχολείο που το ίδιο θα λειτουργεί με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, καταδικάζοντας τους εκπαιδευτικούς στην ανασφάλεια, το φόβο και την υποταγή. Ως εκ τούτο ξεκαθαρίσαμε ότι στην πολιτική της συγκυβέρνησης, εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι και ότι τώρα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά να πάρει θέση και να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Τα Δ.Σ της Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου χαιρετίζουν τους συναδέλφους/ ισσες που συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση και ακύρωσαν ουσιαστικά την “επιμόρφωση” του Υπουργείου Παιδείας. Συνεχίζουμε με την ίδια επιμονή για την ανατροπή της κοινωνικής βαρβαρότητας της καπιταλιστικής κρίσης, των μνημονίων και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.