Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ Ας μην καταστρέψουμε τα νησιά μας για πάντα!

 

Ό,τι και να έχει συμβεί στον τόπο μας η μοναδική ομορφιά της φύσης και της αρχιτεκτονικής των νησιών μας έχει διατηρηθεί.

Την ώρα της κρίσης, αυτό αποδείχτηκε πολύτιμο πλεονέκτημα και ο λόγος που εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τα νησιά μας για διακοπές, παρά το υψηλό μεταφορικό κόστος και τα απρόβλεπτα του ταξιδιού.

Ενδεικτικό είναι ότι εκατομμύρια ταξιδιώτες επιλέγουν τα νησιά μας, αποφεύγοντας τις δικές τους ακτές - υποβαθμισμένες από την πυκνή δόμηση, όπως οι Ισπανοί και οι Τούρκοι.

Σ’ αυτόν τον θησαυρό του λαού μας έρχεται να βάλει τέλος το σχέδιο για την αναθεώρηση του Χωροταξικού του Τουρισμού, υποβαθμίζοντας τα ελληνικά νησιά για πάντα. Το σχέδιο αυτό:

• Ομαδοποιεί περιοχές – όπως τους παραδοσιακούς και τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς – τις οποίες αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.
• Πριμοδοτεί την δόμηση νέων τουριστικών κατοικιών αδιακρίτως, σε κάθε είδους περιοχές: ορεινές, προστατευόμενες, παράκτιες κλπ
• Για πρώτη φορά επιτρέπεται η οικοδόμηση σε τεράστια κλίμακα σε όλα τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, και χωρίς να συνυπολογίζονται η Φέρουσα Ικανότητα τους και η αυτονομία τους σε φυσικούς πόρους όπως το νερό.
• Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο και με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα όπως έχει αποδειχθεί στην Τουρκια και την Ισπανία, με χιλιάδες απούλητων σπιτιών και κουφαριών.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξαιρεθούν από το σχέδιο νόμου τα νησιά κάτω των 130 τ.χλμ., οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προστατευόμενες περιοχές.

Ήδη 28 Δήμαρχοι νησιωτικών περιοχών έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους στο πρότυπο ανάπτυξης που προωθείται.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κρίση θα περάσει... αλλά ό,τι καταστραφεί σήμερα θα καταστραφεί για πάντα..
 
ΨΗΦΙΣΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.