Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Στουρνάρας :Να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Η φράση του Γιάννη Στουρνάρα στη συνέντευξή του στη γαλλική Libération για τις πολλές εξαιρέσεις στη φορολογία που ισχύουν στην Ελλάδα προκάλεσε αναστάτωση, καθώς εκτιμήθηκε ότι ήταν προάγγελος κατάργησης του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.

Από το υπουργείο Οικονομικών εκδόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ανακοίνωση στην οποία διαψεύδεται ότι εξετάζεται η κατάργηση των εξαιρέσεων.

«Σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παραδείγματα εξαιρέσεων από τους γενικούς κανόνες φορολόγησης που μειώνουν το φορολογικό βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται θέμα κατάργησης των εξαιρέσεων αυτών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέντευξή του πάντως στην εφημερίδα Libération ο Γιάννης Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά καλούμενος να σχολιάσει το γεγονός ότι «πολλοί στην Ελλάδα εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν, όπως οι μεγάλοι ιδιοκτήτες γης, οι εφοπλιστές ή η Εκκλησία»:

«Πρακτικά είμαστε μπροστά σε μια παραδοξότητα: Μολονότι οι ονομαστικοί φορολογικοί δείκτες βρίσκονται στο μέσο όρο, ακόμα και πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερα από το μέσο όρο. Το χαμηλό επίπεδο των φορολογικών εσόδων οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στις πολλές εξαιρέσεις φορολόγησης, περισσότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πρέπει να εξαλειφθούν αυτές οι φορολογικές εξαιρέσεις, όπως για το ΦΠΑ στα νησιά που είναι χαμηλότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, ή για τους αγρότες, στους οποίους θα ισχύσει από το 2015. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη φοροδιαφυγή: Καταδιώκουμε τους φοροφυγάδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.