Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

"Τα προβλήματα των νησιωτών οφείλονται στην καπιταλιστική ανάπτυξη"

«Επιχειρηματικότητα και ευημερία δεν πάνε μαζί» τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ «για τα προβλήματα εφαρμογής της νησιωτικής πολιτικής».
Όπως είπε «υπάρχει νησιωτική πολιτική και είναι αυτή που ενισχύει τους εφοπλιστές, τους ξενοδόχους και άλλους επιχειρηματικούς ομίλους».
«Αυτή η νησιωτική πολιτική γεννάει για την πλειοψηφία των νησιωτών την ανεργία, τη φτώχεια, την υποτυπώδη υγεία, παιδεία, την έλλειψη γιατρών, εκπαιδευτικών, τους αποκλεισμούς από την υπόλοιπη Ελλάδα, την έλλειψη νερού, ενέργειας εφοδιασμού» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αιτιολογώντας αυτή τη θέση ανέφερε πως «όσο τα μονοπώλια κάνουν κουμάντο, αυτά θα αποφασίζουν για το ποια ανάπτυξη θα υπάρχει».
Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι η επίκαιρη επερώτηση καλλιεργεί αυταπάτες για τις αιτίες των προβλημάτων των νησιωτών αναγορεύοντας τα στην έλλειψη πρωτοβουλιών. Συμπλήρωσε πως η καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζει η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί παρά να είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων των νησιωτών.
Στην τοποθέτηση του έφερε ως παράδειγμα τους επιχειρηματίες του τουρισμού που καταδικάζουν τους εργαζόμενους των νησιών σε ατέλειωτες ώρες δουλείας με μισθούς πείνας, γεγονός που επιβεβαιώνει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Επίσης αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που δίνει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να χρησιμοποιούν «σαπάκια» και να επιλέγουν ή να εγκαταλείπουν δρομολόγια ανάλογα με τα κέρδη που προσδοκούν.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη για έναν «ενιαίο και δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών» που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των εφοπλιστών. Επίσης κάλεσε τα λαϊκά στρώματα που κατοικούν στα νησιά να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για μια άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας, με  κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όπου ο κεντρικός σχεδιασμός θα αλλάξει την κατάσταση στα νησιά και σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.