Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ιδρυτική διακήρυξη «Κίνησης Πολιτών για την Σύρο»


Η δημιουργία μιας νέας δημοτικής κίνησης με την ονομασία «Κίνηση Πολιτών για την Σύρο» και στόχο τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 12/1 στο Επιμελητήριο Κυκλάδων(ΦΩΤΟ),όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή ιδρυτική συνάντηση της κίνησης και παρουσιάστηκαν το πλαίσιο αρχών  καθώς και η ιδρυτική της διακήρυξη, ενώ ακολούθησε διάλογος με το κοινό.
 
Το πολιτικό πλαίσιο της διακήρυξης αρχών και την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της «Κίνησης Πολιτών για την Σύρο» επεξεργάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, ωστόσο διευκρινίστηκε ότι η κίνηση δεν είναι κομματική και απευθύνεται σε όλους τους δημότες του νησιού που συμφωνούν με το πλαίσιο αρχών και οι οποίοι θα κληθούν εν συνεχεία να επεξεργαστούν το πρόγραμμα της κίνησης και να αναδείξουν υποψήφιο δήμαρχο.
 
Ολόκληρο το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης έχει ως εξής:
 
Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με τη συγκρότηση μιας δημοτικής ομάδας στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, η οποία και επεξεργάστηκε και διατύπωσε το πολιτικό πλαίσιο όπως αποτυπώνεται στην Διακήρυξη αρχών που έχει δημοσιοποιηθεί και έχετε στα χέρια σας, με σκοπό τη δημιουργία μια νέας Δημοτικής Παράταξης.


Από την αρχή ευχή και στόχος μας ήταν να  πλαισιωθεί η Δημοτική αυτή παράταξη από όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που τους ενώνει το όραμα μιας συνεκτικής, συμμετοχικής, δημιουργικής, πολυσυλλεκτικής και πολυπολιτισμικής τοπικής κοινωνίας.

Κάθε  ενεργός δημότης  που πιστεύει ότι η ευημερία και η πρόοδος της πόλης μας και του νησιού μας δεν είναι αυτονόητα δώρα που θα προσφέρουν οι κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά κατακτήσεις δικής μας γνώσης, εμπειρίας, διάθεσης για δημόσια προσφορά, επίπονης εργασίας και αγώνα για την ολοκλήρωσή τους,  θα είναι απαραίτητος στη  νέα αυτή Δημοτική παράταξη.

Ξεκινήσαμε με το όραμα να είναι αυτή η δημοτική κίνηση η βάση για πλατιά συσπείρωση πολιτών που θέλουν να είναι ενεργοί και συμμέτοχοι στα κοινά και ως τώρα δεν έβρισκαν διέξοδο και βήμα ν’ ακουστεί η φωνή τους.

Θέλουμε να είναι χώρος μαζικός, που ανεξάρτητα από καταβολές, πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και κομματικές προτιμήσεις, θ’ αναδείξει νέους δρόμους, νέες ιδέες, ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις για την πόλη μας, τα δημοτικά διαμερίσματα, τους οικισμούς αλλά και για το νησί μας γενικότερα.

Το νησί μας σήμερα   διοικείται από  μια Δημοτική αρχή που  δεν διακρίθηκε ποτέ για το όραμα της και αυτοσκοσκοπός της ήταν μια διαχείριση που αυτή πίστευε ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος διακυβέρνησης του Δήμου.

Ευχή μας είναι να δημιουργηθεί σήμερα μια παράταξη/κίνηση, που δεν θα έχει ευκαιριακό και αποκλειστικά προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά θα αποτελέσει την απαρχή για τη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού κινήματος στο νησί μας.

Η  παράταξη αυτή δεν θέλουμε να έχει  τη λειτουργία ενός κομματικού μηχανισμού, με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, καταστατικό και άλλα συναφή που περιορίζουν τη συμμετοχή, αλλά να είναι  παράταξη από τα κάτω, που θα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες και θα αποφασίζει συλλογικά.

Για μας, η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι λόγια. Είναι στο DNA μας οι συμμετοχικές διαδικασίες, η κατοχύρωση δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, οι συλλογικές αποφάσεις, η άμεση δημοκρατία. Θέλουμε εμείς οι πολίτες να αποφασίζουμε για τις υποθέσεις που μας αφορούν για εύκολες ή δύσκολες αποφάσεις, μέσα από συνελεύσεις στις γειτονιές, στα χωριά, μέσα από δημοψηφίσματα, από τον προϋπολογισμό μέχρι τις πεζοδρομήσεις.

Για μας, ο δημοκρατικός έλεγχος του δήμου από τους πολίτες δεν είναι ο απολογισμός που δίδεται άπαξ ετησίως, είναι η καθημερινή διαφάνεια στις αποφάσεις, η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός, ο προϋπολογισμός στον οποίο θα έχουμε λόγο όλοι μας.

Η παράταξη αυτή  έχει υποχρέωση να συσπειρώσει κάθε δημιουργική φωνή, κάθε φωνή αμφισβήτησης, ώστε να αποτελέσει ένα κίνημα αυτοδιοίκησης.

Όσοι θα συμμετέχουμε στη νέα αυτή δημοτική παράταξη, πέρα από το πρόγραμμα που όλοι μαζί θα εκπονήσουμε και συναποφασίσουμε τις επόμενες μέρες, πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι να προστατεύσουμε τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση. Για μας, αυτή είναι η Αυτοδιοίκηση. Το τελευταίο ανάχωμα της κοινωνικής πολιτικής που θέλουν να καταργήσουν.

Φίλοι και φίλες, στο χέρι μας  είναι να πείσουμε το λαό της Σύρου αφενός ότι μπορούμε να διοικήσουμε -να διαχειριστούμε δηλαδή μια κατάσταση- αλλά και να προωθήσουμε ένα άλλο μοντέλο δήμου, ένα μοντέλο κοινότητας με την πραγματική έννοια του όρου για έναν δήμο που προτεραιότητά του θα είναι ο άνθρωπος, ο πολίτης.

Θέλουμε να είναι η παράταξή μας ως τις επόμενες δημοτικές εκλογές η αξιόπιστη εναλλακτική λύση που θα κερδίζει μέρα με τη μέρα το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας και αυτοδίκαια θα εκφράσει κοινωνικές πλειοψηφίες όταν έρθει η ώρα της λαϊκής ετυμηγορίας με συναίνεση και αλληλεγγύη, χωρίς άσκοπες φωνές και πολιτικάντικες μεθόδους.

Φίλοι και φίλες, όσοι αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αυτής της κίνησης για την πόλη μας και για το νησί μας μπορεί να έχουμε διαφορετικές διαδρομές στα κοινά, όμως σίγουρα μας ενώνει η πεποίθηση ότι η Ερμούπολη και η Σύρος μπορεί και πρέπει να αλλάξει σε λειτουργία, ποιότητα και αισθητική, να γίνει πιο φιλική, πιο προσιτή, πιο ανθρώπινη, πιο συμμετοχική.

Ποιος είναι ο στόχος μας;  

Βασικός μας στόχος είναι ν' ανοίξουμε νέους δρόμους πραγματικής προόδου για το νησί μας προς όφελος όλων των δημοτών και να μην αφήσουμε τη διοίκηση του Δήμου στα ίδια πρόσωπα και στις ίδιες φθαρμένες πολιτικές που, μην έχοντας κανένα όραμα και τίποτε πλέον άλλο να προσφέρουν, σκοπεύουν να οδηγήσουν το νησί σε μια ακόμη άγονη τετραετία.

Δεν θέλουμε μια λογιστική διαχείριση, το μοντέλο του πειθήνιου και υπάκουου διαχειριστή που με την πολιτική του γίνεται το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης, το χέρι που θα αρπάξει από τον δήμο μας, από όλους μας, τα δημόσια αγαθά. Δεν θέλουμε έναν διαχειριστή για την πολυκατοικία μας, έναν υπάλληλο που θα εκτελεί εντολές. Αν θέλαμε κάτι τέτοιο θα διορίζαμε έναν έντιμο δημόσιο υπάλληλο να διαχειριστεί τις υποθέσεις μας και πιστέψτε μας θα κατάφερνε κι αυτός να έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Δεν θέλουμε ούτε εκείνο το μοντέλο διοίκησης που ευρέως «πλασάρεται», του θεοποιημένου, άοσμου πολιτικά, δήθεν ουδέτερου, έμπειρου τεχνοκράτη, αλλά θέλουμε ένα μοντέλο διοίκησης συμμετοχικό, που να δουλεύει και να παλεύει με όραμα, ακόμα και για το ανέφικτο.

Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την από το Σύνταγμα κατοχυρωμένη ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας.

Θέλουμε την ανάπτυξη, αλλά όχι με κάθε τρόπο και κάθε θυσία. Όχι με φαραωνικά έργα, όχι χωρίς πρόγραμμα, χωρίς στόχο και κυρίως όχι χωρίς να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα. Θέλουμε να γνωρίζουμε όλοι μας ποιο θα είναι το κόστος για το αντίστοιχο όφελος, γιατί μόνο έτσι θα μπορούμε να αποφασίζουμε για το κοινό καλό, για το δημόσιο συμφέρον. Για μας δεν είναι ταμπού το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των πολλών. Δεν είναι ταμπού οι ταξικές διαφορές και δεν ντρεπόμαστε να διακηρύξουμε ότι είμαστε με το μέρος των ανθρώπων της εργασίας, του μόχθου, της βιοπάλης. 

Θέλουμε ο πλούτος του πολιτισμού μας να μην είναι είδος προς πώληση, αλλά μέρος της καθημερινότητάς μας, με τον τρόπο αυτό θα γίνει και πόλος συγκέντρωσης επισκεπτών.

Θέλουμε να έχουμε λόγο, να εκφράζουμε όλες τις γνώμες και την ποικιλία και πολυχρωμία των διαφορετικών απόψεων, θέλουμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.

Όμως, σ΄ αυτή τη δημοτική παράταξη δεν μπορούν να έχουν θέση οι νοσταλγοί του φασισμού, όσοι με την πρακτική και την «πολιτική» τους αντιτίθενται στη δημοκρατία και τις αρχές της, όσοι αντιτίθενται στα ανθρωπιστικά στοιχεία του πολιτισμού μας, όσοι χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα, την φυλή ή τα πιστεύω τους, όπως δεν έχουν θέση και όσοι συνέβαλαν με τις πολιτικές τους στην εφαρμογή των μνημονιακών επιλογών που καταργούν στην ουσία την ύπαρξη της αυτοδιοίκησης, όπως δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν θέση φθαρμένα ή αναξιόπιστα πρόσωπα.

Η διακήρυξη που έχετε στα χέρια σας δεν το κρύβει -κάθε άλλο μάλλον- ότι έχει σαφές αντιμνημονιακό στίγμα. Και δεν μπορεί να μην έχει τη στιγμή που πρώτη απ΄όλους τους θεσμούς που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως θεσμός άσκησης πολιτικής αλλά και ως θεσμός δημοκρατίας.

Πού στοχεύουν οι μνημονιακές επιλογές; Που στοχεύει η μείωση έως και 65% των πόρων των δήμων από το κεντρικό κράτος; η απαγόρευση των προσλήψεων, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η μεταφορά επιπλέον 240 αρμοδιοτήτων χωρίς την μεταφορά των αναγκαίων πόρων, όπως ρητά αναφέρει το Σύνταγμα; Στη δημιουργία αδυναμίας διαχείρισης και στην ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών, από την καθαριότητα, μέχρι την ύδρευση. Πού στοχεύει το παρατηρητήριο των δήμων; Στη δημοσιονομική τους εξυγίανση; Το άρθρο 102 του Συντάγματος ορίζει «Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια» για ποιά αυτοτέλεια μας μιλούν, όταν ο δήμος της Σύρου έχασε ήδη 5.000.000 ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια;

Για ποια δημοκρατία μας μιλούν όταν επέβαλαν με τον Καλλικράτη ένα απολύτως πλειοψηφικό σύστημα εκλογής στην τοπική αυτοδιοίκηση; Όταν η πρώτη παράταξη κατοχυρώνει τα 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, ανεξαρτήτως ποσοστού που έλαβε από τις εκλογές; Για ποια δημοκρατία μιλούν όταν είναι ακατόρθωτο να σχηματιστούν παρατάξεις για να έχουν φωνή στο δημοτικό συμβούλιο;

Τολμήσαμε να προτείνουμε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες για τη συγκρότηση αυτής της δημοτικής κίνησης, για την επιλογή των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, την επιλογή του υποψήφιου δημάρχου, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε τη διαφορά. Όσοι μέχρι σήμερα θέλουμε να προσφέρουμε, όσοι μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε από διαφορετικές θέσεις, κόμματα, κινήματα, παρατάξεις, σωματεία, φορείς, να συναντηθούμε, να ενωθούμε για να ανατρέψουμε τα δεδομένα, τις πολιτικές που μας καθηλώνουν στον καναπέ μας, στην απομόνωση, στην ιδιώτευση. Αρκεί να πιστέψουμε, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας, να κάνουμε το άλμα που θα μας φέρει ενωμένους σε κάτι πρωτόγνωρο, νέο, φιλόδοξο, ονειρικό.

Αν και ως πρωτοβουλία προερχόμενη από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι προφανές ότι έχουμε κάποιους προγραμματικούς άξονες και θέσεις για το νησί, δεν θα αναφερθούμε σε πρόγραμμα. Σήμερα, σάς καταθέτουμε τις κατευθυντήριες γραμμές και τους οραματισμούς μας. Το πρόγραμμα θα το επεξεργαστεί η νέα Δημοτική παράταξη που σήμερα ιδρύεται. Θα συνδιαμορφωθεί μέσα από τη σύγκλιση και τον συγκερασμό των απόψεων και των ιδεών των συμμετεχόντων, μέσα σε μια δυναμική πορεία αληθινής «διαβούλευσης» (πόσο κακοποιημένη λέξη!) με τους πολίτες, τις κοινωνικές ομάδες, τους φορείς, που ζουν και δραστηριοποιούνται στο νησί.

Όπως  καταλάβατε, δεν έχουμε  να σας επιβάλλουμε υποψήφιο Δήμαρχο, αυτόν όλοι μαζί θα τον επιλέξουμε από όσους είναι διαθέσιμοι και κριθούν ότι έχουν τις ικανότητες να επωμισθούν αυτή την ευθύνη.

Θα σας διαβάσουμε τώρα την Διακήρυξη, θα επακολουθήσουν τυχόν ερωτήσεις και τοποθετήσεις  και παρακαλούμε όσοι συμφωνείτε να πλαισιώσετε την Δημοτική Παράταξη, να δηλώσετε άμεσα διαθεσιμότητα  για ενεργή συμμετοχή, στο χαρτί που θα αρχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσα σας, ώστε να ορίσουμε και τη νέα συνάντησή μας, με προτεινόμενη την επόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.