Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ο Δήμος και η Σύρος δεν αντέχουν άλλα “λάθη”

Μαρία Καζαντζάκη
 
Η Δημοτική Αρχή, η οποία μέσω του Δημάρχου καμαρώνει για τα κατορθώματά της και για τη χρηστή οικονομική της Διοίκηση, εντέχνως προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι, μετά από μια ατέλειωτη σειρά εσφαλμένων πολιτικών επιλογών, πολλές από τις οποίες (ιδιαίτερα οι πρόσφατες- προεκλογικές) είχαν τη συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης, έφτασε στο σημείο να θέσει το Δήμο στον κίνδυνο της επιτήρησης από το Οικονομικό παρατηρητήριο των ΟΤΑ.
Η ανωτέρω υπηρεσία του Υπουργείου, έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μας για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2013 και ζήτησε , από τον Σεπτέμβριο του 2013, ΑΜΕΣΗ αναμόρφωση των εσόδων και εξόδων του Δήμου κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ, και η Δημοτική Αρχή, αποφάσισε να “ρισκάρει” τη διαχειριστική αυτοτέλεια του Δήμου μας, φέρνοντας τις σχετικές αναμορφώσεις για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο την τελευταία ημέρα του έτους, εκβιάζοντας τους ανενημέρωτους δημοτικούς συμβούλους με το γνωστό πια σλόγκαν – ή ψηφίζετε ή κάνετε κακό στους Δημότες-!
Σφύριζε αδιάφορα η Δημοτική Αρχή ολόκληρο το 2013, όταν φωνάζαμε ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν πάνε καλά, προσπαθούσε να μας γεμίσει ενοχές κάθε φορά που κάναμε προσφυγή και ζητούσαμε διορθώσεις και τώρα, που διορθώσεις ζήτησε πια επίσημα το Υπουργείο, υπό την απειλή της επιτήρησης, προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια από τους Δημότες, και προς Θεού να μην έρθουν στο φως τα λάθη και η κακή της οικονομική διαχείριση!
Η αλήθεια όμως είναι ότι σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν φέρει το Δήμο μας, οι κακές πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, η οποία δείχνοντας πρωτοφανή πολιτική δειλία, προσπάθησε αρχικά να μεταθέσει τις ευθύνες της στους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας, και πλέον πανικόβλητη, προσπαθεί να μεταθέσει αυτές σε κάθε κατεύθυνση.
Ήταν κακή πολιτική επιλογή, η απόφαση να μετακομίσει αιφνιδιαστικά η οικονομική υπηρεσία, σε περίοδο αιχμής, σε άλλα γραφεία και μάλιστα όταν με κακές πολιτικές επιλογές, το τμήμα αυτό δεν απαρτίζονταν από ικανοποιητικό αριθμό στελεχών, οι επιλογές αυτές αποδιοργάνωσαν την υποστελεχωμένη οικονομική υπηρεσία του Δήμου και δημιούργησαν μεγάλο φόρτο εργασίας και άγχος στους υπαλλήλους. Αν μη τι άλλο, η ορθή λειτουργία της υπηρεσίας ήταν σπουδαιότερη από τα γραφεία που στεγάζονταν αυτή.
Ήταν εγκληματική πολιτική επιλογή η αλλαγή του λογισμικού συστήματος του Δήμου. Το νέο λογισμικό σύστημα, δεν λειτούργησε ποτέ όπως θα έπρεπε, παρότι έχει εγκατασταθεί από τον Μάιο του 2013, ούτε σήμερα λειτουργεί όπως θα έπρεπε, ζημίωσε οικονομικά το Δήμο αλλά κυρίως έφερε καθυστερήσεις στην επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων και ευθύνεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος για την αποδιοργάνωση της οικονομικής υπηρεσίας. Ακόμη και σήμερα κανείς δεν έχει καταλάβει το λόγο της αλλαγής του λογισμικού αυτού συστήματος, που τόσα δεινά προξένησε στο Δήμο μας.
Ήταν κακή πολιτική επιλογή η συγχώνευση των νομικών προσώπων του Δήμου, η οποία μπορεί μεν να ζητήθηκε από τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων αλλά τελικά, απέβη σε βάρος τους, καθώς, επιβάρυνε τις υπηρεσίες του Δήμου και εν τέλει τις αποδυνάμωσε. Εξάλλου, οι πολιτικοί παράγοντες είναι αυτοί που οφείλουν να προστατεύουν τις υπηρεσίες του Δήμου και τους υπαλλήλους αυτών, ιδιαίτερα όταν αυτοί ζητούν πράγματα τα οποία τελικά τους φέρνουν σε δύσκολη θέση, η παρούσα Δημοτική Αρχή όμως, προτιμά να κάνει “χατιράκια” από το να παίρνει δυναμικές πολιτικές αποφάσεις προς όφελος του Δήμου και των υπαλλήλων αυτού.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ψηφοθηρικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής και αναμένουμε τον προϋπολογισμό του 2014. Eναν προϋπολογισμό που θα ψηφίσει το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά θα υποχρεωθεί να ολοκληρώσει από τον Σεπτέμβρη, μία νέα Δημοτική Αρχή.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζητάμε επιτακτικά από τους ανθρώπους που θα χαράξουν την οικονομική πολιτική του Δήμου για το 2014, να επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα προς όφελος της Συριανής Κοινωνίας. Ο Δήμος και η Σύρος δεν αντέχουν άλλα “λάθη”.
 
   Η  Μαρία Καζαντζάκη είναι ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολη.ς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.