Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Καμία συρρίκνωση των Παιδικών Σταθμών της Σύρου

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδικών Σταθμών Δήμου Σύρου - Ερμούπολης  

Το τελευταίο διάστημα οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς της Σύρου εκφράζουν όλο και πιο έντονα την ανησυχία τους σχετικά με το έωλο καθεστώς λειτουργίας τους.

Ο κίνδυνος για συρρίκνωση των δομών προσχολικής αγωγής του νησιού είναι παρόν, καθώς δεν έχει διασφαλιστεί η λειτουργία του παιδικού σταθμού του Βήσσα. Οι εκπαιδευτικοί εξ αιτίας της κατάργησης του ΟΠΑΚ ως νομικού προσώπου, δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για μήνες. Από φέτος οι δυο παιδικοί σταθμοί Ερμούπολης (Ξηρόκαμπου και Κ. Μαρούλη) φιλοξενούν 25 παιδιά λιγότερα από πέρυσι, λόγω ελλείψεων σε ανθρώπινο δυνάμικο, ενώ άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες λειτουργίας των μονάδων τη χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο.


Οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί αποτελούν αναγκαιότητα για την ανάπτυξη του παιδιού, τη διαπαιδαγώγηση του μέσα σε ένα περιβάλλον δομημένο με βάση τις ηλικιακές του ανάγκες, με παιδαγωγούς εκπαιδευμένους. Δεν αποτελούν μόνο μέτρο διευκόλυνσης της μητέρας αλλά και του πατέρα για εργασία. Η ευθύνη για τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση και τη λειτουργία τους ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο. Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και αρνούμαστε να δεχτούμε τη μετατροπή των παιδικών σταθμών σε χώρους φύλαξης.

Μέσα σε ένα χρόνο στις δομές προσχολικής αγωγής του νησιού:

--Έχουν μειωθεί τα τμήματα των παιδικών σταθμών.
 
--Οι εκπαιδευτικοί του παιδικού σταθμού Βήσσα παραμένουν απλήρωτοι από τον Οκτώβριο, ενώ εργάζονται ανασφάλιστοι. Μάλιστα, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθούν ή πότε θα υπογραφούν οι συμβάσεις τους.

--Η σίτιση των παιδιών του παιδικού σταθμού Βήσσα γίνεται πλέον από ιδιώτη με σύμβαση έργου, την ώρα που υπάρχει η υποδομή για μαγείρεμα χωρίς ωστόσο να υπάρχει μαγείρισσα.

Την ίδια ώρα παραμένουν οι σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και σε θέρμανση και αναλώσιμα υλικά.

Λίγο πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι αδιανόητο να λείπει από το πρόγραμμα των πολιτικών συνδυασμών που διεκδικούν το Δήμο Σύρου Ερμούπολης ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για τη διεκδίκηση της απρόσκοπτης λειτουργίας ΟΛΩΝ των δομών προσχολικής αγωγής του νησιού.

ΖΗΤΑΜΕ να διεκδικηθούν αγωνιστικά τα χρωστούμενα από το κράτος και η χρηματοδότηση για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

ΚΑΜΙΑ αναμονή. Να ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ οι εργαζόμενες του Βήσσα.

ΚΑΜΙΑ συρρίκνωση των δομών προσχολικής αγωγής Σύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.