Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Εντείνεται η προσπάθεια της Σύρου να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Εντείνεται η προσπάθεια της Σύρου να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, οπότε ο  δημοφιλής ευρωπαϊκός τίτλος του πολιτισμού θα απονεμηθεί σε κάποια ελληνική πόλη από ειδική ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης.
Κατά την προετοιμασία της αίτησης και μέχρι την τελική απόφαση απονομής το 2015 ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης συνεργάζεται με την γερμανική συμβουλευτική εταιρεία Acultos.
Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο εμπειρογνωμόνων που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πόλεις και ευρύτερες γεωγραφικές ενότητες  που υλοποιούν πολιτιστικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Το ανθρώπινο δυναμικό της Acultos διαθέτει μεγάλη εμπειρία τόσο σε σχέση με τη διεκδίκηση όσο και με τη διοργάνωση του θεσμού της Πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης εδώ και μια δεκαετία. Παρέχει υποστήριξη για την καταγραφή και ανάλυση των δυνατοτήτων μιας πόλης, κατά τις επιμέρους φάσεις διεκδίκησης αλλά και ως προς την ανάπτυξη των δομών λήψης αποφάσεων.
Μετά την πρώτη επαφή με την εταιρεία τον Ιούλιο του 2013 και μέχρι την επίσημη ανάθεση των υπηρεσιών συμβούλου από το Δήμο, μεσολάβησε ένα χρονικό διάστημα εσωτερικών διεργασιών και χαμηλών τόνων, καθ’ υπόδειξη των ειδημόνων. Στόχος ήταν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας από τις διαμάχες της προεκλογικής περιόδου και τις συνακόλουθες μεταβολές και εναλλαγές προσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και από τις εξελίξεις στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, που θα μπορούσαν να πλήξουν ανεπανόρθωτα τη δυναμική του φιλόδοξου και απαιτητικού αυτού εγχειρήματος μετατρέποντάς το σε αντικείμενο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Ταυτόχρονα, έπρεπε να τηρηθούν κατά γράμμα χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν στην ανάθεση υπηρεσιών από ΟΤΑ με τις οποίες η Acultos δεν ήταν εξοικειωμένη.
Παρόλα αυτά, τους μήνες αυτούς έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές προπαρασκευαστικές ενέργειες υποδομής που σύντομα θα διαχυθούν στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ομάδα εργασίας από τη Σύρο συνεπικουρούμενη από την Acultos πρόκειται να αναπτύξει τη δημιουργική ιδέα της υποψηφιότητας εμπλέκοντας και άλλα νησιά από τις Κυκλάδες. Σε δεύτερο χρόνο, θα συμπληρωθεί ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο που αφορά σε όλες τις πτυχές της υποψηφιότητας. Στην τελική φάση θα προετοιμασθεί η παρουσίαση της υποψηφιότητας ενώπιον της αρμόδιας ευρωπαϊκής επιτροπής.



                                                                                      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.