Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ Σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών μεταφράζεται η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας


Την ήττα και το φόβο του, απέναντι στο οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα, ομολογεί το υπουργείο Παιδείας με τη νέα εγκύκλιο υπ. αριθμ. 44375/Γ1/24-3-2014, μέσω της οποίας προσπαθεί να υποχρεώσει το διευθυντή της σχολικής μονάδας μέχρι τις 4/4/2014, να ορίσει ο ίδιος τη σύνθεση, τον αριθμό και τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες των ομάδων εργασίας. Η μαζική πανελλαδικά άρνηση συγκρότησης ομάδων εργασίας και η ακύρωση των σεμιναρίων στο σύγχρονο επιθεωρητισμό οδηγεί την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στον ανοικτό αυταρχισμό και την πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Την ίδια στιγμή που απολύουν τους συναδέλφους μας στην ΤΕΕ προσπαθούν να τρομοκρατήσουν με πειθαρχικές διώξεις όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς.

Αποκαλύπτουν περίτρανα στον εκπαιδευτικό κόσμο και την κοινωνία ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της δήθεν αυτοαξιολόγησης αλλά και το αντιδραστικό πολιτικό περιεχόμενο της πολιτικής τους. Στοχεύουν στη τρομοκράτηση του εκπαιδευτικού και στη διάλυση κάθε έννοιας δημοκρατικής λειτουργίας των σχολείων και του συλλόγου διδασκόντων. Γι' αυτό το λόγο πετούν στα σκουπίδια στις επιστημονικοφανείς εκθέσεις του ΙΕΠ που μιλούσαν για “αξιολόγηση από τα κάτω προς τα πάνω”, για συνεργατικές πρακτικές του συλλόγου διδασκόντων και για σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως “οργανισμοί μάθησης”. Τελικά επιβεβαιώνουν τις θέσεις μας : η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο παρά κρατική επιβολή και η πειθαρχικός έλεγχος σε κάθε διάσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ο ολοκληρωτισμός της κυβέρνησης είναι όμως και ένδειξη της πολιτικής αδυναμίας της να πείσει τον κόσμο της εκπαίδευσης και παραδοχή ότι η αυτοαξιολόγηση έχει ήδη ματαιωθεί στην πράξη. 4 μήνες μετά την αρχική εγκύκλιο παραδέχονται ότι τίποτα δεν έχει γίνει και επιδιώκουν να βγάλουν εκθέσεις αυτοαξιολόγησης σε λιγότερες από τρεις εργάσιμες εβδομάδες. Τόσο πιστοί παραμένουν στις δήθεν επιστημονικές τους εκθέσεις και στα “τεκμηριωμένα” μεταρρυθμιστικά τους οράματα. Είμαστε σίγουροι ότι η επιστημονική ομάδα του συγκεκριμένου έργου, που έχει πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός, θα τους καταγγείλει άμεσα.

Η επιβολή από τα πάνω της αυτοαξιολόγησης εγείρει σοβαρά ζητήματα δημοκρατικής εκτροπής στο πεδίο του σχολείου. Μετά το μαύρο της ΕΡΤ, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, την επιστράτευση των καθηγητών και τις συνοδείες των ομάδων ΔΙΑΣ για τους σύγχρονους “εθνικούς αναμορφωτές” του σχολείου, η επιβολή από τα πάνω της αυτοαξιολόγησης αποτελεί την τελευταία ψηφίδα στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Καλούμε :

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων να μη προχωρήσουν σε καμιά ενέργεια ανάθεσης πριν από τις 4/4 ώστε ο κλάδος να πάρει συλλογικές αποφάσεις για τις δράσεις και η απάντησή μας να είναι ενιαία και μαζική. Άλλωστε, η εγκύκλιος δίνει προθεσμία ως τις 4/4.

Καλούμε τη ΔΟΕ να συνεδριάσει άμεσα και να καλέσει σε γύρο έκτακτων γ.σ και αντίστοιχα σε ολομέλεια προέδρων στην προοπτική της μαζικής ανυπακοής και της γενικής απεργίας.

Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους να δηλώσουν ανοιχτά και καθαρά ότι διαφωνούν με την ανάθεση.

Να σημάνει συναγερμός σε όλο τον κλάδο !Σε κάθε σχολείο, σε κάθε Σύλλογο, παντού ! Η μάχη που δίνουμε αφορά τις ζωές μας και την εργασία μας, αφορά το δημόσιο σχολείο και το μέλλον του.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.