Σάββατο 3 Μαΐου 2014

3ο Μαθητικό Φεστιβάλ «Φύση-κα και παίζουμε»



Η  Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Κυκλάδων διαμέσου της Υπεύθυνης  Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου Ερμούπολης  και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνουν το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ ΠΕ Κυκλάδων έκφρασης και δημιουργίας,στην Ερμούπολη,  5-9  Μαΐου 2014, με τίτλο: «Φύση-κα και παίζουμε».

Πρόκειται για μια εβδομάδα δραστηριοτήτων με περιβαλλοντική έμφαση όπου θα μπορούν να συμμετέχουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία.
  
     Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν τις πρωινές ώρες εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης από ειδικούς εισηγητές – εμψυχωτές ,όπου θα μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητικές ομάδες.

Το κάθε σχολείο ή τάξη των Δημοτικών Σχολείων καθώς και τα Νηπιαγωγεία της Σύρου θα έχουν  την ευκαιρία να παρουσιάσουν - κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ-  δημιουργίες τους - στο πλαίσιο της υλοποίησης σχολικών δραστηριοτήτων - σε πόστερ, εικαστικά έργα, φωτογραφίες, βίντεο, παρουσίαση ιστοσελίδων, κατασκευές, παιχνίδια, μαθητικά έντυπα. Η έκθεση έργων των μαθητών θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη.

Μέσα από τα σχολικά προγράμματα που θα προβληθούν στην Έκθεση που θα βρίσκεται στην Αίθουσα Τέχνης Βάτη και τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες που συμμετέχουν θα γίνουν ενισχύεται η συνεργασία των σχολείων και της κοινότητας με το Δήμο και τα περιβαλλοντικά προγράμματα που ήδη υλοποιεί: ανακύκλωση, κομποστοποίηση, εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο σχεδιασμός της εβδομάδας αυτής έχει στόχο να συμμετέχουν όλα τα σχολεία της Σύρου και η τοπική κοινωνία σε μια γιορτή, ώστε να υπάρξει μεγάλη ευαισθητοποίηση σε θέματα ενέργειας και μεγάλη διάχυση των πληροφοριών περί μείωσης της κατανάλωσης της ενέργειας, εξοικονόμησης ενέργειας, και προστασίας του περιβάλλοντος.

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ:
Τα Νηπιαγωγεία συμμετέχουν σε μία από τις παρακάτω δραστηριότητες:
1.       « Τρικυμία στον πυθμένα» Δρώμενο από θέατρο κούκλας «Κουκλουβάχατα»με τη Εύη Αρέστη
2.        «Το κρυμμένο νερό» παραμύθι από τη «Λαλού» – Οργάνωση δρώμενων πολιτισμού» με την Γεωργία Ματσούκα,
3.       «Τα πνεύματα του δάσους»  από τον  «Πολυχώρο Πολιτισμού & Δημιουργίας Σύρου», με υπεύθυνη την εικαστικό Ελπίδα Γαδ.

Η δραστηριότητα  που απευθύνεται στα Δημοτικά Σχολεία, είναι μια διαδικασία διαδραστικής ευαισθητοποίησης των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα και η δημιουργία μιας μουσικοκινητικής παράστασης από όλα τα σχολεία μαζί, με τίτλο: «Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥΑΣΟΥΣ». Ξυλοπόδαροι, πουλιά και δέντρα, διαδραστικά μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια, μαθήματα κρουστών και αυτοσχέδιων πνευστών οργάνων, body percussion, εικαστικά και πολύ μουσική, χορός, κίνηση και διασκέδαση, συνθέτουν τα στοιχεία της πιο δυναμικής, καταπράσινης εκδήλωσης - συναυλίας που έγινε ποτέ
Παιδαγωγικός σχεδιασμός ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ.

Σχετικά με την παραπάνω περιβαλλοντική δραστηριότητα,  που κυρίως στηρίζει οικονομικά ο Δήμος, αναφέρεται σχετικά:

«Ένα χρόνο πριν, και συγκεκριμένα, 5 Ιουνίου 2013, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, στην Τεχνόπολις στο Γκάζι, ξεκίνησε η «πορεία» της πιο «πράσινης» καμπάνιας για την προστασία της Γης! 
Από τότε και για έναν ολόκληρο χρόνο, «Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥΑΣΟΥΣ»  ταξιδεύει από σχολείο σε σχολείο... από πλατεία σε πλατεία... από τόπο σε τόπο ώστε να διαδώσει το μήνυμά της παντού: Η ΓΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS! ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΥΠΝΗΣΤΕ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ! »
Η παιδαγωγική ομάδα του Ευπαλίνου ταξιδεύει και στη Σύρο.

Είναι μια δραστηριότητα που έχει 2 μέρη:
Το πρώτο μέρος αφορά στα σχολεία: η συμμετοχή του κάθε σχολείου στη «Συναυλία του δάσους», 90 λεπτά, και οι μαθητές μέσα από μια παιδαγωγική διαδρομή θα μεταμορφώνονται σε δέντρα που στέλνουν το τραγούδι τους - μήνυμα σε όλο τον κόσμο …

Το δεύτερο μέρος, αφορά στην τοπική κοινωνία: η πόλη γιορτάζει,  οι γονείς με τα παιδιά τους - δέντρα είναι προσκαλεσμένοι στην πλατεία Μιαούλη, την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, να στηρίξουν την εκδήλωση  η «Μεγάλη Συναυλία του Δάσους» στις 7 μμ.
Διάρκεια περίπου 1 ώρα.

Η Δ/νση Π. Ε.  Ν. Κυκλάδων ,σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, προσκαλούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς να συμμετέχουν με ένα παιδαγωγικά, καλλιτεχνικά και κοινωνικά ευαίσθητο τρόπο.

Είναι καλεσμένα όλα τα παιδιά, που έχουν συμμετέχει με τα σχολεία τους στα πρωινά εργαστήρια, να έρθουν μαζί με  το κοστούμι τους και τα όργανά τους, για να συμμετέχουν σε μια διαδικασία διαδραστικής ευαισθητοποίησης όλων σε περιβαλλοντικά θέματα και στη δημιουργία μιας μουσικοκινητικής παράστασης από όλα τα σχολεία μαζί, με τίτλο: «Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥΑΣΟΥΣ», την Πέμπτη 8 Μαΐου 2014 στις 7μμ στη Πλατεία Μιαούλη.


Χρυσάννα Διαμαντή

Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π. Ε. Ν. Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.