Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΙΛΗΣ (υποψήφιος δήμαρχος Σύρου)«Μέσω της ανάθεσης προβλήματα δεν λύνονται»



Συνέντευξη στον Απόστολο Χατζηπαρασκευαίδη



Ο 30χρονος υποψήφιος δήμαρχος επικεφαλής της παράταξης ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ,που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ,αναφέρεται στις κοινωνικές αναφορές της παράταξης και στους προεκλογικούς και μετεκλογικούς της στόχους.
Ολόκληρη η συνέντευξη,που μας παραχώρησε,  έχει ως εξής:


-Σε ποιους απευθύνεται η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου;



Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, απευθύνεται στην εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, στη λαϊκή οικογένεια, γενικότερα, μα και κύρια στη νεολαία, τους νέους ανθρώπους ου οποίοι ταλαιπωρούνται από τη βάρβαρη πολιτική που βιώνουμε καθημερινά και ζητάμε ο κόσμος να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από τη ζωή του, γιατί πιστεύουμε πως έχει πλέον την πείρα, και βάσει αυτών να σταθεί με ευθύνη μπροστά στην κάλπη το Μάη. Γιατί αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι μια πλατιά λαϊκή αντιπολίτευση η οποία δεν θα βάζει μόνο εμπόδια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά θα διεκδικεί λύσεις για το σήμερα και θα οργανώνει την πάλη μας για συνολικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και στο πλαίσιο αυτό καλούμε τον κόσμο, στην επερχόμενη τριπλή εκλογική μάχη, να δυναμώσουν τη Λαϊκή Συσπείρωση σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και το ευρωψηφοδέλτιο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.



-Σας ενδιαφέρει η απεύθυνση πέραν του κομματικού ακροατηρίου και με ποιον τρόπο θα την επιδιώξετε;



Μπορεί η Λαϊκή Συσπείρωση να στηρίζεται πανελλαδικά από το ΚΚΕ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως συμμετέχουν σε αυτή μόνο κομμουνιστές ή ότι ζητούμε μόνο τη στήριξη των ψηφοφόρων του Κόμματος. Η πίστη μας είναι πως ο λαός μπορεί και πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελος του και να μη μένει ένας παθητικός θεατής στα διάφορα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη του. Όπως είπα και προηγουμένως, απευθυνόμαστε σε όλους, ανεξαιρέτως, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, άσχετα από το ποιο κόμμα στηρίζουν και τους καλούμε να κρίνουν βάσει των δικών τους σύγχρονων αναγκών και πάνω σε αυτό το «ρεαλισμό» να διαμορφώσουν τις απαιτήσεις τους. Μιλάμε για εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας και σε αυτό το δρόμο χωράνε όλοι οι εργαζόμενοι και τα σύμμαχα στρώματα, που αναφέραμε στην αρχή, οι οποίοι παλεύουν ασκώντας αντιπολίτευση στην πραγματική εξουσία σε αυτούς που κυβερνάνε, γιατί διαφορετικά ούτε στον αιώνα τον άπαντα δεν θα μπορέσει το κίνημα να αποτρέψει μέτρα, να ανατρέψει αντιλαϊκές πολιτικές και κυβερνήσεις, να γίνει εξουσία.



-Πως διαφοροποιείται η Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου σε σχέση με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις;



Σε συνέχεια των προηγουμένων το λοιπόν, θα πρέπει η δημοτική αρχή να οργανώνει την πάλη των δημοτών για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με μορφή κινήματος, να προωθεί τη συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων στους αγώνες και τις διεκδικήσεις. Εμείς δεν λέμε στον κόσμο «ψήφισε μας και θα τα λύσουμε όλα εμείς για εσένα», όχι, μέσω της ανάθεσης προβλήματα δεν λύνονται. Μπορεί να σου αλλάξουν μια σπασμένη πλάκα στο πεζοδρόμιο ή να μπαλώσουν μια λακκούβα, αλλά τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της Υγείας και της Παιδείας, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα δεν πρόκειται να λυθούν χωρίς τη συμμετοχή αυτών που τα βιώνουν, χωρίς τη δική μας πάλη.

Για να το βάλουμε και ένα γενικότερο επίπεδο, η φιλοσοφία μας για τις δομές της διοίκησης και της διεύθυνσης σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτές των άλλων παρατάξεων, γιατί βασίζεται στην ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής.  Ένα τέτοιο μοντέλο, για να λειτουργήσει όμως έχει σαν προϋπόθεση τη συμμετοχή των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων και του ελέγχου από τα κάτω, την πλατιά λαϊκή βάση, προς τα πάνω. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει πραγματικότητα ο σχεδιασμός της παραγωγής και της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, να εξασφαλιστεί η σταθερή και μόνιμη εργασία, να διαμορφωθεί ένα δημόσιο και δωρεάν για όλους σύστημα υγείας, παιδείας, πρόνοιας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας καθώς και να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.



-Ποιοι είναι οι στόχοι της παράταξης; Σας ενδιαφέρει μόνο η εκλογική καταγραφή;



Ως συνδυασμός, δεν θέλουμε να έχουμε μόνο αντιπολιτευτικό ρόλο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είπαμε και προηγουμένως πως οι στόχοι μας στηρίζονται στην ανάγκη μιας ισχυρής εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης η οποία θα έχει για σημαία της την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Κατά συνέπεια ο στόχος μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι άλλος πέρα από την οργάνωση της πάλης Δημοτικής αρχής και δημοτών για την ανατροπή, ενάντια στις πολιτικές των μονοπωλίων και τις ενώσεις τους που μας εξαθλιώνουν καθημερινά, για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να έρθει πραγματικά ο λαός στην εξουσία.



-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων παρατάξεων, κατά την άποψη σας; Ισχύει ο διαχωρισμός σε αντιμνημονιακές και μη δυνάμεις;



Καταρχάς, να είμαστε ξεκάθαροι με το ζήτημα του μνημονίου. Το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, σε συνέχεια του παλαιότερου, δεξιά ή αριστερά και του νεώτερου κεντροδεξιά – κεντροαριστερά, είναι διλήμματα τεχνητά που χρησιμοποιούνται για να συγκαλύψουν τις πραγματικές αντιθέσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το βασικότερο για να κρύψουν όλα τα αστικά κόμματα το κοινό τους στοιχείο που δεν είναι άλλο από την ευθυγράμμιση τους, ανεξάρτητα από ζητήματα τακτική ή διαχείρισης, με την αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βλέπουμε σήμερα να γίνεται μια προσπάθεια να μετατοπιστεί η κουβέντα από την πολιτική ουσία των ζητημάτων, την ταξική τοποθέτηση του καθενός απέναντι στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις οι οποίες επιδρούν καταλυτικά και στην Τοπική Διοίκηση, στη λογική του δημοτικού μικρόκοσμου, των ανέξοδων υποσχέσεων, του αυτόνομου και αυτοχρηματοδοτούμενου δήμου, με βασικό χρηματοδότη, το συνήθη ύποπτο, το δημότη.

Γινόμαστε μάρτυρες απεμπόλησης κομματικών ταυτοτήτων, παρθενογενέσεων και προβολής του άφθαρτου, του αδοκίμαστου, του νέου προσώπου ή ακόμη και του νεαρού της ηλικίας. Η λογική όλοι μαζί, όποιοι και αν είμαστε, ότι και αν είμαστε, μακριά από τα «κακά» κόμματα, θολώνει την εικόνα και αφήνει στο απυρόβλητο την ευθύνη τόσο της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΕΕ για την κατάσταση την οποία ζούμε. Στις παρουσιάσεις των θέσεων και προγραμματικών δηλώσεων των υπολοίπων παρατάξεων, τίθενται μια σειρά λύσεων, με τα ωραία τους φτιασίδια, σε προβλήματα που αφορούν το δήμο, αποκομμένες όμως από τη γενικότερη πολιτική κατάσταση.

Μιλάνε όλοι για την ανάπτυξη του τουρισμού και κάνουν σημαία τους το ότι «ο τουρισμός θα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής της ανάπτυξης, το κλειδί της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας». Η ανάπτυξη αυτή που ευαγγελίζονται δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες για φθηνές ποιοτικές διακοπές αλλά τις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών που ασχολούνται στο χώρο του τουρισμού. Για εμάς ο τουρισμός είναι σύγχρονη ανθρώπινη ανάγκη και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους και στην αναψυχή.



-Στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα γίνεται λόγος από άλλες παρατάξεις για «ευημερία, δημιουργία θέσεων εργασίας, τουριστική ανάπτυξη» κ.α. Πως σχολιάζετε αυτές τις δηλώσεις;



Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος σήμερα που δεν βλέπει τη γενικότερη εικόνα της κοινωνίας μας, η ανεργία σπάει κόκαλα ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, η απλήρωτη εργασία τείνει να γίνει κανόνας και η φτώχεια θερίζει. Η κατάσταση στο νοσοκομείο επιδεινώνεται…. η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας γίνεται όλο και πιο ακριβοπληρωμένη, η παιδεία που παρέχεται αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς. Η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα στο νησί, δεν είναι πολύ διαφορετική από ότι επικρατεί σε όλη τη χώρα.

Στο έδαφος και μπροστά στις εκλογές εμφανίζονται επίδοξοι «σωτήρες», «άφθαρτοι» και «ατσαλάκωτοι», οι οποίοι μας τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» και «θάλασσες» ανάπτυξης και ευημερίας, όταν ο λαός πνίγεται στα «κύματα» της αντιλαϊκής πολιτικής.

Με την ανάκαμψη, την αναθέρμανση της οικονομίας την αλλαγή της ψυχολογίας του καταναλωτή, άνοδο της τουριστικής ανάπτυξης όπως λένε θα αλλάξει ριζικά η μοίρα του εργαζόμενου, του ανέργου, του συνταξιούχου και του αυτοαπασχολούμενου; Θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Θα εξοφληθούν τα χρέη σε εφορία, πρώην ΔΕΚΟ, ΟΑΕΕ; Θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας και θα καταργηθούν τα χαράτσια σε φάρμακα και νοσοκομείο;

Πριν προστρέξει να μας πιστώσει κάποιος ότι αρνούμαστε την ανάπτυξη, εμείς απαντάμε πως είμαστε υπέρ της ανάπτυξης η οποία όμως είναι προς το δικό μας συμφέρον και εξυπηρετεί τις δικές μας, τις λαϊκές, ανάγκες.
Ο δρόμος αυτός όμως δεν περνά μέσα από τις κατευθύνσεις της ανάπτυξης όπως τις επιβάλει η ΕΕ και ευλαβικά αποδέχονται όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Απουσιάζουν από την προεκλογική ατζέντα θέματα ουσίας που σχετίζονται με τη λειτουργία του Δήμου και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας όπως, για το θεσμικό πλαίσιο που θέλει το Δήμαρχο επιχειρηματία που δε θα διεκδικεί χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά στο όνομα της ανταποδοτικότητας θα χαρατσώνει τους δημότες και θα ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες, δομές και περιουσιακά στοιχεία. Γιατί κρύβουν για παράδειγμα ότι το ταμείο του Δήμου βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο και την εποπτεία του οικονομικού παρατηρητήριου και αν ο προϋπολογισμός αποκλίνει πέραν του 10% υποχρεούται να αυξήσουν τα χαράτσια.

Προβάλλουν ότι θα κάνουν έργα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και άλλους κοινοτικούς πόρους, ενώ αποσιωπούν όμως ότι η αρχή για τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ είναι μία και μοναδική: Να διαμορφώνουν συνθήκες, ώστε οι μεγαλοεπιχειρηματίες να εξασφαλίζουν για μεγάλες χρονικές περιόδους υπερκέρδη. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή τους δε γίνεται με κριτήριο τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο έργα ζωτικής σημασίας να μένουν πίσω ή να απορρίπτονται από τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ σε σχέση με έργα που εκτελούνται από ιδιώτες ή μέσω ΣΔΙΤ και ενισχύουν την κερδοφορία τους. Και αυτό, γιατί βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και βεβαίως κανένας ιδιώτης επιχειρηματίας δεν θα κάνει έργο για να προσφέρει στο λαό. Το κάνει για να βγάλει κέρδος.



-Δεδομένου του συσχετισμού δυνάμεων, ποια θα είναι η στάση σας μετεκλογικά;



Όπως ειπώθηκε και προηγουμένως, ο «Καλλικράτης» περιορίζει ασφυκτικά τον κάθε δήμο και τον αναγκάζει να εφαρμόζει τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις. Αυτό το επαναλαμβάνουμε όχι σαν δικαιολογία για να πούμε ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, αλλά είναι μια δεδομένη κατάσταση την οποία δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας. Παρόλα αυτά εμείς λέμε πως θα αξιοποιήσουμε και την παραμικρή χαραμάδα που μας δίνεται για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, θα αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνομιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.

Λέμε ευθέως στο λαό ότι, η επίλυση όλων των προβλημάτων σε όφελος του λαού, απαιτούν την ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής και του συστήματος, και ένα δρόμο ανάπτυξης που θα κινείται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα όμως διατυπώνουμε ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο διεκδικήσεων για:



 -Πλήρη κρατική χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών τους.

- Όχι στη συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, αλλά διεύρυνσή τους.

-Όχι στις απολύσεις. Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν.

- Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δήμων.

- Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας.

Που θα εμποδίζει τα χειρότερα και θα μπορεί να αποσπάσει κάποιες βελτιώσεις και ταυτόχρονα καλούμε τους δημότες να μπουν μπροστά και μαζί με τη δημοτική αρχή:

• Να διεκδικήσουμε:την προστασία των ανέργων, την αύξηση μισθών και συντάξεων, τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα.

•Να παλέψουμε ενάντια στις κατασχέσεις της κατοικίας των ανέργων και των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, για μέτρα ανακούφισης από το βρόγχο των δανείων και των τόκων.

•Να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης και απαλλαγής των ανέργων και των καταχρεωμένων νοικοκυριών από τη φοροληστεία και τα χαράτσια.

•Να πρωταγωνιστήσουμε στην πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό για όλους. Για να έχουν όλα τα παιδιά θέση σε σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με μόνιμους παιδαγωγούς και χωρίς τροφεία.

•Να μπούμε μπροστά στην πάλη ενάντια στην παράδοση των παραλιών, των δασών και του νερού στα μονοπώλια. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, της ενέργειας και κάθε άλλης δημόσιας επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.