Κυριακή 11 Μαΐου 2014

ΚΡΙΣΗ ΝΕΩΡΙΟΥ Απεργοσπαστικό κάλεσμα από τους επισκόπους της Σύρου

Σε  απεργοσπασία καλούν τους εργαζόμενους του Νεωρίου με κοινή τους δήλωση ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ και ο Επίσκοπος Καθολικών Φραγκίσκος.Συγκεκριμένα ζητούν να επιδειχθεί "πνεύμα κατανόησης" για να μη χαθούν "πολύτιμοι πόροι για το Ναυπηγείο" και να μην προκληθούν "αρνητικές εντυπώσεις για τα πλοία που φεύγουν". Η πρωτοφανής παρέμβαση των θρησκευτικών ηγετών του νησιού υπέρ της εργοδοσίας και του Ταβουλάρη έχει ως εξής:

"Εμείς, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄ και ο Επίσκοπος Φραγκίσκος, ως Ποιμένες του χριστιανικού λαού του νησιού μας, με ανησυχία και θλίψη παρακολουθούμε τα διαδραματιζόμενα τις τελευταίες μέρες στο Ναυπηγείο της Σύρου.
Διακατεχόμενοι από αγωνία για την τύχη των εργαζομένων και το μέλλον του Ναυπηγείου, που, παρά τις προσπάθειες της διοικήσεως, φαίνεται ότι σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, απευθυνόμεθα προς όλες τις πλευρές και ζητούμε να επιδειχθεί πνεύμα κατανόησης, ώστε να ευρεθεί κοινό σημείο επαφής και δίαυλος επικοινωνίας και οι δίκαια διαμαρτυρόμενοι εργαζόμενοι να ανακουφισθούν και το μέλλον του ΝΕΩΡΙΟΥ να μη διακυβευθεί.
Στη σημερινή συγκυρία, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους χειρισμούς και στις αποφάσεις που παίρνονται οι οποίες, για να είναι ωφέλιμες, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των αντικρουόμενων μερών. Το δικαίωμα της απεργίας είναι και θεμιτό και δικαιολογημένο και σίγουρα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης εκ μέρους των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαίων τους, αλλά μπορεί να αποβεί εις βάρος των συμφερόντων τόσο των εργαζομένων όσο και της επιχείρησης. Με την απεργία χάνονται πολύτιμοι πόροι για το Ναυπηγείο που το καθιστούν πιο αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ακόμη και προς τους εργαζομένους, και ταυτόχρονα προκαλούνται αρνητικές εντυπώσεις για τα πλοία που φεύγουν επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και δυσφημείται στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά το καλό όνομα και η φερεγγυότητά του που έχει αποκτήσει χάρη στις προσπάθειες, την εργατικότητα, τις ικανότητες των εργαζομένων του και θα είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον, όταν πια θα έχουν όλα περάσει, να αποκατασταθεί!
Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον θα είναι κρίμα και άδικο να χαθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών ναυτιλιακών αγορών στις αναγνωρισμένες από όλους ικανότητες και στην υψηλή εξειδίκευση των εργαζομένων του ΝΕΩΡΙΟΥ, εξ αιτίας μιας δύσκολης και, ευχόμεθα, παροδικής οικονομικής συγκυρίας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.