Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ο Ταβουλάρης, ο μακελλάρης και η επιχειρηματ(ολογ)ική «Σεισάχθεια» του απόντος ΣΥΡΙΖΑ

http://zbabis.blogspot.gr/2014/05/blog-post_9447.html?spref=fb


 ΣΥΡΙΖΑ: Διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, αλλά με «ρήτρες»...

Την Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή μια τροπολογία, με την οποία χαρίζονται στον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου ασφαλιστικές εισφορές ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται χαριστικές ρυθμίσεις και για τους εργολάβους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Την τροπολογία ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών». Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. (Από Μποτίλια)
Τι προβλέπει η ρύθμιση που έγινε για τον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου;
Σύμφωνα με την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, το ναυπηγείο οφείλει στο ΙΚΑ και σε άλλα Ταμεία συνολικά 10 εκατ. ευρώ.
Με βάση την τροπολογία, θα πληρώνει 70.000 ευρώ το μήνα, ώστε μέχρι τις 30 Ιούνη 2017 να έχει εξοφλήσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ.
Για τα υπόλοιπα 7,5 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται, «δεν ορίζεται ο τρόπος εξόφλησης». Δηλαδή, «δανεικά κι αγύριστα»...
  • Αντίστοιχα μέτρα προβλέπονται και για τις επισκευαστικές επιχειρήσεις, που θα στοιχίσουν άλλα 5 εκατ. ευρώ φέσι στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι αναστέλλονται μέχρι τις 30 Ιούνη 2017 όλες οι πράξεις διοικητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης για τις συγκεκριμένες οφειλές, κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων (φυλάκιση ή χρηματική ποινή) και παράλληλα παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιούνη 2015 η προθεσμία ‒η οποία έληξε στο τέλος του 2013‒ αναστολής λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά αυτών των επιχειρήσεων.
Πέρα από τον τρόπο με τον οποίο ψήφισαν, και ο οποίος είναι ενδεικτικός, αξίζει να παρακολουθήσουμε την επιχειρηματολογία του κάθε κόμματος απέναντι στην τροπολογία.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι, με τη συγκεκριμένη τροπολογία, διασφαλίζεται η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, που είναι απλήρωτοι για μήνες.
Τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ
Είπε, για παράδειγμα, ο Παναγιώτης Ρήγας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ:
«Απευθυνόμενος, λοιπόν, στο Σώμα (...) εδώ θα τοποθετηθείτε ξεκάθαρα. Δεν μπορεί προεκλογικά να "τσαλαβουτάτε" σε θολά νερά, να πηγαίνετε στους διάφορους εργασιακούς χώρους και να υπόσχεστε τα πάντα στους εργαζόμενους. Θα τους πείτε, λοιπόν ‒γιατί σας ακούν σήμερα‒ τι έχετε να πείτε για το αν θα πληρωθούν ή όχι οι εργαζόμενοι του Νεωρίου Σύρου. Ξεκάθαρα πράγματα. Τα αστεία τελείωσαν (...)
Εμείς είμαστε υπέρ αυτής της ρύθμισης για τον πολύ συγκεκριμένο λόγο ότι (...) τα χρήματα που θα περισσέψουν θα πάνε για την καταβολή των οφειλομένων στους εργαζόμενους. Πώς θα διασφαλιστεί αυτό; Θα σας πούμε αμέσως. Ήδη το Νεώριο έχει κάνει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς ώστε να πιστώνονται κατευθείαν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας των υπαλλήλων τα χρήματα αυτά τα οποία θα εξοικονομηθούν. Και αυτό είναι μια κατοχύρωση και ίσως θα έπρεπε να νομοθετήσουμε και επ' αυτού, έτσι ώστε να μην υπάρχει κατάσχεση είτε από το Δημόσιο είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία των ποσών εκείνων που πάνε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων».
Οι επιχειρήσεις της κυβέρνησης
Στο ίδιο πνεύμα, ο Μάκης Βορίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, πρόσθεσε:
«Θέλετε να αφήσουμε την εταιρεία να πάει στο άρθρο 99, να ακολουθηθεί η διαδικασία της εκκαθαρίσεως, να χαθούν οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι, εάν ικανοποιηθούν στις απαιτήσεις τους από την εκκαθάριση; Θέλετε να το κάνουμε αυτό;
Μία σκληρή φιλελεύθερη οπτική θα έλεγε αυτό. Θα έλεγε "εδώ έχουμε μία ιδιωτική εταιρεία. Γιατί της κάνετε ειδική ρύθμιση;". Να πάει η εταιρεία αυτή και να γίνει ό,τι προβλέπεται. Δεν έχει λεφτά να πληρώσει, να μην πληρώσει. Δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε, να μη ρυθμίσουμε. Γιατί αυτοί οι συγκεκριμένοι πρέπει να έχουν ευνοϊκή ρύθμιση; Θέλετε να το κάνουμε έτσι;».
Φιλεργατική… υποκρισία
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματολογώντας υπέρ της τροπολογίας, βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους, τους οποίους έχουν τσακίσει με τη φιλεργοδοτική πολιτική τους, και προτείνουν την απαλλαγή του εργοδότη από τις οφειλές στα Ταμεία, στο όνομα του να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να μην κλείσει η επιχείρηση.
Η υποκρισία, η πρόκληση, η κοροϊδία και ο εκβιασμός βγάζουν μάτι.
Θυμίζουμε ότι με επιχειρήματα όπως αυτά, η κυβέρνηση, εκτός από χαριστικές ρυθμίσεις, προωθεί και τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες στο σύνολο, στερώντας από τα Ταμεία εκατοντάδες δισ. ευρώ, με αλυσιδωτές συνέπειες για την ασφάλιση και τη σύνταξη των εργαζομένων.
Η «επιχειρηματική» στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Πώς τοποθετήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε όλα αυτά; Ας δούμε ορισμένα σημεία από την παρέμβαση του βουλευτή του Θοδωρή Δρίτσα:
«Και αφού την κάνετε (σ.σ. τη ρύθμιση των οφειλών) για το Ναυπηγείο Σύρου, για τον κ. Ταβουλάρη, και αφού είναι τόσο καλή για να σταθούν οι επιχειρήσεις, γιατί δεν την γενικεύετε, κύριε υπουργέ, για όλους τους κλάδους, για τους δικηγόρους, για τους μαγαζάτορες;
Αυτή είναι μια ρύθμιση σεισάχθειας, συσσωρευμένων και οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών. Περί αυτού πρόκειται. Χαρίζει από τα 10 εκατομμύρια, που είναι συσσωρευμένες ασφαλιστικές εισφορές ως χρέη της συγκεκριμένης επιχείρησης, τα 7,5 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα 2,5 εκατομμύρια τα ρυθμίζει να καταβληθούν σε διαδικασία τριών ετών. Αυτό κάνει αυτή η τροπολογία. Το λέει και το Λογιστήριο του Κράτους στην Εκθεσή του.
Και μάλιστα είναι για μια εταιρεία η οποία έχει προσφύγει στο άρθρο 99. Κάθε στιγμή είναι υπό απειλή ότι θα κηρύξει πτώχευση και τότε δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Και είναι χωρίς ρήτρα για εξασφάλιση καταβολής των οφειλομένων μισθών στους εργαζόμενους.
Εάν αυτό είναι ένας μπούσουλας για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, να το γενικεύσουμε, κύριε υπουργέ, και για τους δικηγόρους και για τους καταστηματάρχες και για τους βιοτέχνες και για όλους. Σεισάχθεια στις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, για να πάρει μπρος η οικονομία, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, για να ανασάνουν οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες κάθε κλάδου!
Γιατί όχι; Γιατί όχι για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Γιατί; Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Τη θέλουμε. Θέλουμε τα Ναυπηγεία Σύρου, θέλουμε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αλλά έχουμε δικαιωθεί δυστυχώς.
Λέμε, λοιπόν: Κατοχύρωση εργαζομένων - τουλάχιστον, το μίνιμουμ - ρητή στην τροπολογία αυτή. Και να αναφέρεται ρητά ότι αυτή η χαριστική ρύθμιση θα καταργείται εφόσον για οποιονδήποτε λόγο δεν καταβάλλονται οι μισθοί των εργαζομένων, όπως προβλέπει ότι θα καταργείται, εάν δεν καταβληθούν από εδώ και πέρα οι ασφαλιστικές εισφορές».
Με δικά του λόγια
Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ότι ρυθμίσεις όπως αυτή για τα Ναυπηγεία Σύρου περιγράφουν και τη δική του αντίληψη περί «Σεισάχθειας».
Ωστόσο, καταγγέλλει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δε γενικεύει τις «διευκολύνσεις» και στις άλλες επιχειρήσεις (το παράδειγμα των εργολάβων της Ζώνης μόνο τυχαίο δεν είναι...) και ότι ο Ταβουλάρης είναι αφερέγγυος για να τύχει μιας τέτοιας διευκόλυνσης.
Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μπουν ρήτρες που να διασφαλίζουν ότι η ρύθμιση θα διακοπεί αν οι εργαζόμενοι σταματήσουν να πληρώνονται ή αν ο επιχειρηματίας παραβεί τους όρους της ρύθμισης. Με αυτό το σκεπτικό, που σκιαγραφεί και το άλλο μείγμα διαχείρισης που έχει στο νου του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία.
Όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει κι αυτός στα «αναπτυξιακά εργαλεία» το χάρισμα δεκάδων εκατ. ευρώ προς τους εργοδότες, από τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, στο όνομα της «επανεκκίνησης της οικονομίας» και για να σωθούν τάχα οι θέσεις εργασίας.
Δεσμεύεται όμως να παίρνει μέτρα σαν κι αυτό, βάζοντας ορισμένες «ρήτρες». Αυτό προβάλλει σαν τη βασική διαφορά του με την κυβέρνηση, καταλήγοντας όμως από άλλο δρόμο στο ίδιο αποτέλεσμα...
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη είπε μεταξύ άλλων για την τροπολογία:
«Γιατί θα σας το πούμε εμείς το "όχι"; Την φέρνετε ως χαριστική ρύθμιση. Τώρα αν τον λένε Ταβουλάρη και αν τον λένε Περπατάρη - να με συγχωρεί και ο συνάδελφος, που είναι και δικηγόρος των συνδικαλιστών δημοσιογράφων - αν τον λένε Κανελλάρη - να βάλω και το όνομά μου μέσα - ή Μακελάρη, μικρή σημασία έχει το πρόσωπο (...)
Ομολογείτε όλοι σας - ΣΕΒ, ΜΕΔ, ΚΑΡΕΒ - ό,τι θέλετε! Μπορείτε να πάρετε οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία και να διευκολύνετε τις επιχειρήσεις. Δεν μπορείτε με καμία πρωτοβουλία, με βάση την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία, να υποχρεώσετε διά νομοθεσίας τον εργοδότη να καλύψει πρώτα τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους και μετά τα υπόλοιπα.
(...) Για 700 ευρώ βγήκε σπίτι με τέσσερα παιδιά! Πού θα πάμε; Στον έρανο; Για 700 ευρώ! Δεν σας μιλάω εγώ για ηλεκτρικό. Σας μιλάω για πραγματικό περιστατικό, πρωτοσέλιδο στον "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ", και δεν πάρθηκε καμία θέση απέναντι σε αυτό. Είναι μέτρο επιείκειας; Τι έχουν να κερδίσουν οι εργαζόμενοι απ' αυτήν τη ρύθμιση, εκτός από το να τους κοροϊδέψετε;
Μιλάτε για ανάπτυξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης λες και υπάρχει κάποιος κρατικός φορέας. Γιατί λέτε ψέματα;
Ένα καράβι ήταν όλο κι όλο στο Νεώριο και πάνω σ' αυτό είπαν να κάνουν απεργία οι εργαζόμενοι και δεν ήταν του ΠΑΜΕ. Μία απεργία κάνανε.
Μπήκε το Λιμενικό στις 3 η ώρα τη νύχτα, έσπασε τις αλυσίδες, έκοψε το ηλεκτρικό για δύο μέρες, πάει η απεργία. Με τι τρόπο; Μ' αυτή την τροπολογία θα σωθούν;
Υποχρεώνει αυτή η τροπολογία τον όποιον εργοδότη, εν προκειμένω τον Ταβουλάρη, φίλο του πρωθυπουργού; Ε, και;
Λες και το μεγάλο κεφάλαιο δεν έχει φιλίες! Αλίμονο απ' αυτές που δεν φαίνονται στο επίπεδο της εξουσίας!
Επομένως, για τι πράγμα μιλάμε; (...) Γι' αυτό θα σας πούμε "όχι". Δεν θα σας πούμε "όχι" γιατί δεν θα ήταν διευκολυντικό, αλλά γιατί ο εργαζόμενος δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα και κυρίως θα σας πούμε "όχι" για να μην τον κοροϊδεύετε».
Βλέπε από Lenin Reloaded

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Εισήγηση του Π. Ρήγα (σελ. 139)

 *

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Τοποθέτηση Γ. Βαρεμένου (σελ. 145)

*

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Τοποθέτηση Ν. Συρμαλένιου (σελ. 152)

*

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Παρέμβαση Θ. Δρίτσα (σελ. 155)

*

 Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Παρέμβαση Π. Λαφαζάνη (σελ. 175)

 *

Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων: Συζήτηση για το Νεώριο. Παρέμβαση Λ. Κανέλλη (σελ. 226)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.