Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Μοναδικά αρχοντικά στην Ερμούπολη ανοίγουν για το κοινό

Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν, που τρέχει ήδη στην Ερμούπολη Σύρου, ξεκλειδώνει τις πόρτες παλιών αρχοντικών και καλεί Έλληνες και ξένους επισκέπτες να κάνουν μια βουτιά στην ιστορία τους.

Από την επόμενη τουριστική περίοδο, επιλεγμένα ιστορικά ακίνητα της Ερμούπολης, δημόσια και ιδιωτικά, ανοίγουν τις πόρτες τους και γίνονται επισκέψιμα σε γκρουπ τουριστών με τη συνοδεία ξεναγού.

«Ποδαρικό» σε μια πιλοτική ξενάγηση έκανε ο υπουργός Τουρισμού, Νεότητας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Ταταρστάν, Σεργκέι Ιβάνοφ, ο οποίος έμεινε εντυπωσιασμένος από τις ομορφιές των αρχοντικών. Η παρουσία του υπουργού στη Σύρο είναι ένα «άνοιγμα» προς τη ρωσική αγορά και την προσέλκυση Ρώσων επισκεπτών στο νησί.

Η ιδέα του πρότζεκτ ανατέθηκε σε τέσσερις φοιτήτριες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης, Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα βασίζεται στις αρχές του Service Design ώστε να εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Σύρου.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί ταξίδι στον χρόνο και δίνει μια «γεύση» από την ιστορία του τόπου σχεδιάζουν, στο πλαίσιο της διδακτορικής τους διατριβής, η Γαλάτεια Πανουργιά, η Άννα Δανά, η Ντέμπη Λοΐζου και η Ελένη Μπουρλιού, με επιβλέποντα καθηγητή τον Σπύρο Μποφυλάτο.

Οι μελλοντικοί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε παλιά αρχοντικά, με ιδιαίτερη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, να θαυμάσουν εξαιρετικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες, να εμπνευστούν από τον αξιόλογο ζωγραφικό διάκοσμο. Και όλα αυτά παρουσία των ιδιοκτητών, καθώς τα κτίρια είτε κατοικούνται είτε λειτουργούν ως χώροι εργασίας.

«Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες οι ξεναγήσεις σε τέτοιου είδους χώρους. Οι λόγοι που ανοίγουν τα κτίρια είναι πολλοί. Άλλοι το κάνουν για να μπορούν με τα έσοδα να τα συντηρούν, άλλοι για φιλανθρωπικούς σκοπούς, άλλοι τα βλέπουν ως επιχείρηση. Η διαφορά με τη Σύρο είναι πως πολλά κτίρια του εξωτερικού δεν κατοικούνται, απλώς μένουν επιπλωμένα» δήλωσε η Ελένη Μπουρλιού, μία από τις τέσσερις φοιτήτριες που εργάζονται πάνω στο πρότζεκτ.

Σε πρώτο επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογής επιλέχτηκε μια συγκεκριμένη διαδρομή εντός της πόλης, που συμπεριλαμβάνει από τα παλαιότερα τμήματά της και μερικά από τα σημαντικότερα ακίνητα, δημόσια και ιδιωτικά (κτίριο Περιφέρειας, Επιμελητηρίου Κυκλάδων, θέατρο Απόλλων, κτίριο οικογένειας Κοή, μουσείο Κυβέλη κ.ά.).

«Εργαστήκαμε περίπου δύο μήνες, ψάχνοντας να βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ιστορικά αυτά κτίρια. Ψάξαμε βιβλιοθήκες, μιλήσαμε με ανθρώπους εν ζωή, κάναμε την έρευνά μας για να είμαστε έτοιμες να παρουσιάσουμε αναλυτικά την ιστορία τους», πρόσθεσε η Ντέμπη Λοΐζου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μεταξύ των μελλοντικών προοπτικών του προγράμματος, είναι η δημιουργία διαφορετικών διαδρομών. Την επίβλεψη θα έχει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και όλων των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.