Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Σύρος Πολιτισμός 2014

Το πρόγραμμα ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και το φετινό καλοκαίρι φιλοξενεί το σύνολο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα παρουσιαστούν στο κοινό και τους επισκέπτες του νησιού. Εκδηλώσεις όπως συναυλίες , θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, αφιερώματα και εκθέσεις εικαστικών τεχνών συνθέτουν ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε ευρύ κοινό.

Στο πρόγραμμα ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2014 φιλοξενούνται το 21ο Φεστιβάλ Κιθάρας, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής Κυκλάδων, το 8ο Indie Rock Festival καθώς και το 7ο aniμasyros Διεθνές Φεστιβάλ & Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων, τα οποία πλαισιώνονται από το 3ο Φεστιβάλ Ακορντεόν, το 2ο Φεστιβάλ Λουκουμιού, το Syros International Film Festival και το CineDoc. Ταυτόχρονα καταξιωμένοι αλλά και νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες του ελληνικού στερεώματος θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στο νησί της Σύρου.

Η Μαριώ, μια γνήσια ρεμπέτισσα και μια από τις εκφραστικότερες εκπροσώπους του είδους, που εδώ και 50 χρόνια με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο ερμηνεύει όλα εκείνα τα τραγούδια που έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο της μουσικής ιστορίας του τόπου μας, μαζί με τον Βαγγέλη Δούβαλη, έναν νέο εξαιρετικό λαϊκό ερμηνευτή, ταξιδεύουν, έχοντας ως οδηγό το καλό ελληνικό τραγούδι, παίρνουν στις αποσκευές τους μερικά από τα ωραιότερα ελληνικά τραγούδια- ρεμπέτικα, παλιά και σύγχρονα λαϊκά, σμυρναίικα, παραδοσιακά - και ετοιμάζονται για ένα γλέντι από καρδιάς, την Κυριακή 20 Ιουλίου στην πλατεία Μιαούλη.

Στον ίδιο χώρο, τη Δευτέρα 28 Ιουλίου η Μαριέττα Φαφούτη και η μπάντα της, σκοπεύουν να σκορπίσουν φως με τη νέα καλοκαιρινή σειρά συναυλιών με τον τίτλο “Shine”. Καθαρόαιμη ποπ, ξέφρενες disco στιγμές και έντονα στοιχεία από μιούζικαλ και σπαγγέτι γουέστερν θα φτιάξουν το πιο απολαυστικό και δροσερό μουσικό πρόγραμμα και οι θεατές δεν θα έχουν παρά να αφήσουν το φως να μπει μέσα τους.

Την Τρίτη 5 Αυγούστου, στον χώρο πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου” ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιάννης Κότσιρας και η Ρίτα Αντωνοπούλου με όχημα την κοινή τους αισθητική, θα ανατρέξουν σε σημαντικά τραγούδια και δημιουργούς και θα παρουσιάσουν ανανεωμένο το προσωπικό τους ρεπερτόριο. Όμως δεν θα μείνουν εκεί θα μας δώσουν και μία δυνατή πρόγευση από την επερχόμενη δισκογραφική συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με τον Γιάννη Κότσιρα και τον στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου.

Η Νατάσσα Μποφίλιου μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της νέας ελληνικής μουσικής σκηνής, θα βρεθεί στον χώρο πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου”, τη Δευτέρα 11 Αυγούστου για να παρουσιάσει τη νέα της παράσταση που ενθουσίασε όπου κι αν παρουσιάστηκε και συνδυάζει τα ήδη αγαπημένα τραγούδια της συνεργασίας της με το σημαντικό συνθέτη Σ. Σέμση με τα τραγούδια της, που την έχουν αναδείξει σε μια από τις πιο δημοφιλείς ερμηνεύτριες της γενιάς της. Οι Θ. Καραμουρατίδης και Γ. Ευαγγελάτος πάντα στο πλευρό της, θα στήσουν ένα απρόβλεπτο ακουστικό πρόγραμμα με στόχο να κάνουν τα τραγούδια τους αγνώριστα, αλλά και να πειραματιστούν με γνωστά και μη εξαιρετέα σπουδαία κομμάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Στον χώρο πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου” θα βρεθούν επίσης αυτό το καλοκαίρι και οι πολύ σημαντικοί καλλιτέχνες Χαρούλα Αλεξίου και Μιχάλης Χατζηγιάννης στις 3 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα για να μας ταξιδέψουν μουσικά στις παλιές και νεότερες επιτυχίες τους.

Θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, παραστάσεις χορού, video art installations και αφιερώματα σε καλλιτέχνες όπως οι: Μ. Χατζηδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Κ. Καβάφης, Ν. Γκάτσος κ.α. συνθέτουν ένα πλούσιο πρόγραμμα και αυτό το καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα στην Άνω Σύρο συνεχίζει να χτυπά η καρδιά της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής καθώς μουσικοί όπως ο Μ. Πάππος, ο Α. Βαμβακούσης, ο Θ. Μέρμυγκας, ο Δ. Μαραγκός και το μουσικό σχήμα “Ρεμπετιέν”, αφιερώνουν το πρόγραμμά τους στον συριανής καταγωγής πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη, ως ένα ελάχιστο δείγμα σεβασμού και τιμής στον άνθρωπο που πρώτος έδωσε σάρκα και οστά, σε αυτό που έμελλε να γίνει το λαϊκό μας τραγούδι.

Σημαντική ενότητα αποτελεί και η παρουσίαση των παραλλήλων εκδηλώσεων —παραδοσιακού κυρίως χαρακτήρα— που διοργανώνονται και υποστηρίζονται από τοπικούς φορείς και συλλόγους του νησιού και στοχεύουν κυρίως στη διατήρηση του παραδοσιακού νησιώτικου στοιχείου και στην αναβίωση εθίμων που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Η Σύρος διαχρονικά έχει εδραιωθεί και ως ένας αξιόλογος προορισμός που προάγει τις πτυχές της σύγχρονης εικαστικής σκηνής. Σύγχρονη ποικιλόμορφη ζωγραφική, σφυρήλατη μοντέρνα γλυπτική, καλλιτεχνική ή υποβρύχια φωτογραφία, εννοιολογικές εγκαταστάσεις, πυρογραφία και άλλες καλλιτεχνικές εμπνεύσεις και κατασκευές θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες τέχνης του νησιού από καλλιτέχνες όπως οι: Χρήστος Μποκόρος, Μίνα Παπαθεοδώρου- Βαλυράκη, Αχιλλέας Δρούγκας, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Δημήτρης Ξόνογλου και πλήθους άλλων καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών.

Ξεχωριστή θέση επίσης κατέχουν αυτή τη χρονιά το επετειακό αφιέρωμα στα 150 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων καθώς και η παρουσίαση του FORUM 20.21 - Πολιτιστικού Δικτύου Κυκλάδων που στοχεύει στην προετοιμασία της αίτησης για την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

150 χρόνια ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΛΛΩΝ

Το θέατρο «Απόλλων» αποτελεί έμβλημα της δημιουργικής επανάστασης που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα στο νησί, η οποία οδήγησε σε ένα αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό θαύμα, την Ερμούπολη, μια πόλη με πνευματική ακτινοβολία πρωτόγνωρη για την εποχή της.

Το έτος 2014-2015, το θέατρο «Απόλλων» διανύει τον 150ο χρόνο ζωής του και μπαίνει σε μια εποχή ανάπτυξης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, εδραιώνοντας δομές που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία του και δημιουργώντας νέους τρόπους επαφής με το κοινό. Εγκαταστάθηκε εξοπλισμός για τη ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση των εκδηλώσεων με υψηλές ταχύτητες (live streaming) καθιστώντας το ως το πρώτο περιφερειακό θέατρο με τέτοια δράση.

Τέλος, γίνεται μια προσπάθεια διαχείρισης για τη διοργάνωση ποιοτικών παραγωγών και για την προβολή του σε διεθνές πλέον επίπεδο, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα, την ιστορικότητα και την ποικίλη δραστηριότητα του στο παγκόσμιο κοινό.

Η Σύρος και οι Κυκλάδες διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021

Η Σύρος και οι Κυκλάδες διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που μια νησιωτική περιοχή της Ευρώπης διεκδικεί αυτόν τον ιδιαίτερα σημαντικό τίτλο. Η Σύρος και η πρωτεύουσα της η Ερμούπολη, πρωτεύουσα των Κυκλάδων και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της υπήρξε το σημαντικότερο ναυτικό, εμπορικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας τον 19ο αιώνα. Σήμερα συμβάλει στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία με σημαντικούς χώρους τέχνης, όπως το Θέατρο Απόλλων που φιλοξενεί - μεταξύ άλλων - σημαντικά φεστιβάλ, όπερες, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, παράλληλα με εκθέσεις τέχνης και φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε διάφορα άλλα σημεία του νησιού σε ετήσια βάση.

Στηρίζουμε την υποψηφιότητα ΣΥΡΟΣ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2021:
α) γιατί η ιστορία της Ευρώπης του πολιτισμού ξεκινά από τον Κυκλαδικό πολιτισμό (3η χιλιετία π.X.), β) για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της περιοχής στην πολιτιστική ανάπτυξη της νεότερης Ελλάδας, και γ) για τη δυναμική σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία της.

FORUM20.21 - Πολιτιστικό Δίκτυο Κυκλάδων

 Το FORUM20.21 είναι μια ανεξάρτητη εθελοντική κίνηση υποστηρικτών της υποψηφιότητας SYROS-CYCLADES 2021 που στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και της κοινωνίας των πολιτών στην προετοιμασία της αίτησης για την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.


Το πλήρες πρόγραμμα ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2014 βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης: hermoupolis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.