Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Μανίκας «επιστρέφει» στη γενέθλια Σύρο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν θα γίνει τυχαία απόψε στην Ερμούπολη, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η παρουσίαση του βιβλίου «Δημήτρης Μανίκας. Αρχιτεκτονική 1968-2012» (εκδόσεις Καπόν). Ο Ελληνας αρχιτέκτονας, πολιτογραφημένος Βιεννέζος εδώ και πολλά χρόνια με την ιδιότητα του καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης, έχει ρίζες στη Σύρο.

Γεννημένος το 1938 στην Ερμούπολη, πέρασε εκεί τα παιδικά του χρόνια αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της εφηβείας του. Στις 8 το βράδυ, ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Δεκαβάλλας, θα τον υποδεχθεί μαζί με τον επιμελητή της έκδοσης, καθηγητή Ανδρέα Γιακουμακάτο, στο επιβλητικό κτίριο της Βιβλιοθήκης.

Αφορμή για τη σημερινή εκδήλωση, η κυκλοφορία στα ελληνικά της μονογραφίας του Δημήτρη Μανίκα που αρχικά είδε το φως της δημοσιότητας στη γερμανική γλώσσα. Η εγχώρια έκδοση, ένας καλαίσθητος τόμος 216 σελίδων στην καλή παράδοση του εκδοτικού οίκου Καπόν, συγκεντρώνει κατά κύριο λόγο τις «ελληνικές» μελέτες του Δημήτρη Μανίκα.

Αν θέλετε να δείτε υλοποιημένο έργο του Δημήτρη Μανίκα στην Ελλάδα η «νέα» πλατεία Συντάγματος του 2004 είναι ένα παράδειγμα κι αυτό... μισό: η βραβευμένη του μελέτη υλοποιήθηκε μόνο κατά το ήμισυ...
Στην Αυστρία ο Δημήτρης Μανίκας είναι ένα πολύ πιο αναγνωρίσιμο μέγεθος. Σημαντικά δημόσια κτίρια έχουν την υπογραφή του. Αναφέρουμε ενδεικτικά το Αστεροσκοπείο της Βιέννης (Wiener Urania), το Πολιτιστικό Κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, την αναμόρφωση και την επέκταση του Ιστορικού Μουσείου. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορικότητα του χώρου και τις ιδιαιτερότητες του βιεννέζικου αστικού τοπίου, εξαντλεί κάθε δυνατότητα επεξεργασίας της μικρής κλίμακας και εφαρμόζει το προσωπικό του ιδίωμα μιας «ευκρινούς αυστηρότητας και διαύγειας». Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολιάζει ο ίδιος, «για έναν αρχιτέκτονα μετρούν τα πραγματοποιημένα έργα και όχι οι μελέτες στα συρτάρια».

Η σχέση με την Ερμούπολη και τη Σύρο, πάντως, παραμένει ζωντανή μέσα στα χρόνια. Την καλλιέργησε ο ίδιος, απόδειξη της αγάπης και του ισχυρού δεσμού με τον γενέθλιο τόπο. Το 1994 ολοκλήρωσε μια κτιριολογική και πολεοδομική μελέτη με φοιτητές του από τη Βιέννη για το λιμάνι της Ερμούπολης, ενώ με δικές του πρωτοβουλίες διοργανώθηκαν στη Σύρο πολιτιστικές εκδηλώσεις: εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια κ.ά. Το 2002 ο Δήμος της Ερμούπολης τον τίμησε με την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη και το 2008 με την απονομή του Μεταλλίου της πόλεως.

Στην Ελλάδα έρχεται δύο φορές τον χρόνο, στην εκπνοή της καλοκαιρινής σεζόν και τον χειμώνα, μετά τις γιορτές. Αυτήν την εποχή, μεγάλο μέρος του χρόνου του καταναλώνεται στην οργάνωση του αρχείου του που έχει δωρίσει στο Μουσείο Μπενάκη. Ανησυχεί για τις επιπτώσεις της περαιτέρω ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας στις Κυκλάδες και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την αναχαίτιση των πανταχόθεν πιέσεων στο ευαίσθητο κυκλαδίτικο τοπίο.

Οσο για τους νέους αρχιτέκτονες, σ’ ένα περιβάλλον κάθετης πτώσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας, τους καλεί να συμμετέχουν σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς διαγωνισμούς: «Ισως είναι η μοναδική δυνατότητα επαγγελματικής δραστηριότητας σήμερα και στο μέλλον».
http://www.kathimerini.gr/781099/article/politismos/vivlio/o-arxitektonas-dhmhtrhs-manikas-epistrefei-sth-gene8lia-syro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.