Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΠΑΜΕ ΣΥΡΟΥ: Οι ΚΟΙΝΣΕΠ μια ακόμα μορφή σκληρής εκμετάλλευσης



Τα τελευταία χρόνια, που η ανεργία στους νέους χτυπάει κόκκινο, παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας τα προγράμματα για άνεργους, όπως είναι το πρόγραμμα «επιταγής εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας», τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και το τελευταίο διάστημα προγράμματα «κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας», οι λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι περίφημες ΚΟΙΝΣΕΠ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα μορφή σκληρής εκμετάλλευσης σε όσους απασχολούνται σε αυτές, φορώντας μάλιστα το μανδύα της «κοινωνικής οικονομίας».
 Άλλωστε είναι πρόσφατο το παράδειγμα των προηγούμενων σεμιναρίων  εδώ στη Σύρο που είχαν σκοπό να δημιουργηθεί ΚΟΙΝΣΕΠ για να υποκαταστήσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που ως τώρα παρέχονταν δωρεάν στους ηλικιωμένους, το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι να παραμένουν απλήρωτοι ένα χρόνο μετά όσοι άνεργοι συμμετείχαν σε αυτό. Πιστεύουμε πως και το αυριανό συνέδριο δεν πρόκειται να δώσει καμιά απάντηση και ουσιαστική λύση στους απλήρωτους ανέργους και διέξοδο από το φάσμα της ανεργίας. Φαίνεται ξεκάθαρα πως τέτοια προγράμματα δεν μπορούν να δώσουν μόνιμη και οριστική λύση, να αντιμετωπίσουν την ανεργία που γιγαντώνεται όσο κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος των μονοπωλίων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΚΟΙΝΣΕΠ όχι μόνο δεν είναι μέσο αντιμετώπισης της ανεργίας και στήριξης των κοινωνικών ομάδων που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους αλλά ένα ακόμα αντιδραστικό υποκατάστατο στην ανάγκη για πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, που ο καπιταλισμός ούτε μπορεί, ούτε επιθυμεί να εξασφαλίσει.

Η κυβέρνηση, την ώρα που αφήνει χωρίς επιδόματα εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες ανέργων και προωθεί την κατάργηση προνοιακών επιδομάτων, δε φείδεται πόρων όταν πρόκειται να προωθήσει άλλο ένα εργαλείο επέκτασης της ευελιξίας στην απασχόληση, υποσχόμενη μάλιστα στους άνεργους και στις «ευάλωτες» κοινωνικές ομάδες ότι θα τους μετατρέψει σε... επιχειρηματίες!

Θέλουμε να καλέσουμε όλους τους άνεργους και τις άνεργες, κάθε νέο και νέα, που θα συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα, να μπουν αγωνιστικά, με όρους διεκδίκησης, να αναζητήσουν τις ταξικές δυνάμεις. Να οργανωθούν και να δυναμώσουν τον αγώνα με τα σωματεία τους για μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Γραμματεία Σύρου του Π.Α.ΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.