Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών


ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, διεξάγεται σε μια στιγμή όπου υποτίθεται ότι είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη λήψη περαιτέρω επώδυνων μέτρων για τον ελληνικό λαό.
 Κατά συνέπεια ο προϋπολογισμός  αυτός, που ούτως ή άλλως συνεχίζει τις μνημονιακές πολιτικές με επιπλέον βάρη περίπου 4 δις (από μείωση δαπανών για το ασφαλιστικό σύστημα, την υγεία και την παιδεία έως και νέα αύξηση των φορολογικών βαρών), δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά μεγέθη που θα διαμορφωθούν, άρα είναι τουλάχιστον εικονικός.
Ανάμεσα στα νέα βάρη για τη νησιωτική Ελλάδα, εκτός από την ήδη ειλημμένη απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα από 6,5 σε 13 %, διαγράφεται άμεσα και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο Αιγαίο, κάτι που θα πλήξει ανεπανόρθωτα δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις, θα πλήξει συνολικά τον τουρισμό και τη νησιωτική οικονομία. Καλούμε και από αυτό το βήμα όλους τους τοπικούς φορείς,  την τοπική αυτοδιοίκηση, όλους τους πολίτες των νησιών του Αιγαίου σε άμεση εγρήγορση και κινητοποίηση για να αποτρέψουμε το διαγραφόμενο έγκλημα.
Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2015 για το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα είναι μειωμένος κατά 15,6 εκατ. ευρώ και θα διαμορφωθεί σε 309,1 εκατομμύρια ευρώ, από 324,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, δηλαδή μείωση κατά 4,8%. Ουσιαστικά παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ακτοπλοΐα, το λιμενικό σώμα, τις λειτουργικές δαπάνες,  την άσκηση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου και τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Το ίδιο ισχύει για τις δαπάνες του ΠΔΕ ακολουθώντας τη συνεχή πτωτική πορεία του προγράμματος.

Λιμάνια - Λιμενική Πολιτική

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα λιμάνια της χώρας αποτελούν νευραλγικούς κόμβους στρατηγικής σημασίας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, και γι αυτό  επιβάλλεται η λειτουργία τους υπό τον έλεγχο του δημοσίου.
Με το δημόσιο έλεγχο θα σχεδιαστούν:
Α) Η αποτελεσματική ένταξη των μεγάλων λιμανιών της χώρας στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών
Β) Η αξιοποίηση και ενίσχυση της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζομένων του κλάδου και η κατοχύρωση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας
Γ) Η σύνδεση των λιμανιών με τις πόλεις τους και τις τοπικές κοινωνίες
Δ) Η περιβαλλοντική διαχείριση τους και η μείωση των επιβαρύνσεων».

Ακτοπλοΐα

Η ελληνική ακτοπλοΐα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός μεγάλου ναυαγίου. Το μοντέλο που οικοδομήθηκε όλα αυτά τα χρόνια απέτυχε. Ένα μοντέλο που βασίζεται αποκλειστικά στις ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, με ορατά αποτελέσματα: α) το μισό χρόνο περίπου πολλά νησιά μας να βιώνουν συνθήκες απομόνωσης,  (Βόρειο Αιγαίο, Δυτικές Κυκλάδες, Νοτιοανατολικά Δωδεκάνησα, Κύθηρα - Αντικύθηρα, διάσπαρτα μικρά νησιά) β) τα ναύλα να είναι τα ακριβότερα σε όλη την ΕΕ γ) ο προγραμματισμός των δρομολογίων να είναι σχεδόν ανύπαρκτος, με προφανείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στον τουρισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τις μεταφορές αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Δεσμευόμαστε για τη σύσταση Δημόσιου - Κοινωνικού Φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, που με συνεργασία κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης α) θα χαράξει ένα ελάχιστο δημόσιο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών και β) θα παρέχει απρόσκοπτα ακτοπλοϊκή διασύνδεση για όλο το χρόνο καταρχήν στις λεγόμενες άγονες γραμμές, έχοντας όμως την εποπτεία ολόκληρου του ακτοπλοϊκού δικτύου.
Για μας η λογική των επιδοτήσεων δεν μπορεί να στηρίξει στο διηνεκές ένα αξιόπιστο και αξιόπλοο ακτοπλοϊκό δίκτυο. Άλλωστε οι μειώσεις των συγκεκριμένων κονδυλίων των τελευταίων μνημονιακών χρόνων, οδήγησαν σε αποδρομολογήσεις πλοίων καθώς και σε κατάργηση δρομολογίων. Ενδεικτικό στοιχείο βέβαια και του "ενδιαφέροντος" των κυβερνήσεων μας είναι ότι, στις μεν στεριανές μεταφορές (ΚΤΕΛ, ΟΣΕ κλπ) δίνονται από τον π/υ 260 εκατ., ενώ στις θαλάσσιες μεταφορές μόνο 80.

Ναυπηγοεπισκευή

Απόλυτα συναφές με το θέμα της ακτοπλοΐας, είναι και το θέμα της ναυπηγοεπισκευής, που εδώ και πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της. Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε από τις πρώτες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο. Πώς γίνεται όμως τα ναυπηγεία μας να αργοπεθαίνουν; Πώς γίνεται και σε αυτό τον κλάδο με χιλιάδες εργαζόμενους κάποτε, με υψηλή εμπειρία και τεχνογνωσία, σήμερα οι έλληνες εφοπλιστές να είναι οι καλλίτεροι πελάτες της Κίνας και της Κορέας; Γιατί τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μας παρέδωσαν τα ναυπηγεία μας, βορρά στα ιδιωτικά συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων και των σκανδαλωδών συμβάσεων με χαρακτηριστικότερη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά;
Ο ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια του προγράμματός του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θεωρεί την ναυπηγοεπισκευή μία από τις πρώτες προτεραιότητες του στο χώρο της βαριάς βιομηχανίας. Δεσμεύεται να συστήσει έναν Ενιαίο Δημόσιο Ναυπηγικό Φορέα που θα επεξεργαστεί συγκεκριμένη κλαδική πολιτική και θα διεκδικήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεκριμένο ρόλο για τα ναυπηγεία της χώρας. Θα διεκδικήσει: α) σε συνεργασία με τον δημόσιο - κοινωνικό φορέα ακτοπλοΐας, την κατασκευή και επισκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία, ανάμεσα τους και στο Νεώριο, με χρηματοδότηση και από κονδύλια της ΕΕ, που θεωρούνται επιλέξιμη δαπάνη β) την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση επισκευών και εμπορικών πλοίων στο Σκαραμαγκά γ) την εξυπηρέτηση των αμυντικών αναγκών της χώρας δ) την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ευρύτερου φάσματος, όπως τροχαίο σιδηροδρομικό υλικό, πλοία σύγχρονης τεχνολογίας και αξιοποίησης του LNG, χρήση και κατασκευή εξοπλισμών των ΑΠΕ ε) την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος σε συνεργασία με τη ΝΑΥΣΟΛΠ και την ενεργοποίηση της.
Τέλος, ο Φορέας αυτός σε συνεργασία με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα που εξαγγείλαμε στη ΔΕΘ, θα έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης καθώς και του καταμερισμού του συνολικού αναπτυξιακού προγράμματος της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Νησιωτικότητα

Τα νησιά μας με τα τελευταία μνημονιακά μέτρα, δέχθηκαν καίριο πλήγμα στις πολιτικές αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης (κατάργηση υπηρεσιών κλπ).
Για μας η χάραξη πολιτικών νησιωτικότητας σε όλους τους τομείς, αποτελούν όρο επιβίωσης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πρώτο μέλημα μας  είναι η κατάργηση των μνημονίων. Δεύτερο, η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων νευραλγικών τομέων της οικονομίας μας όπως λιμάνια και αεροδρόμια (οι αρνητικές επιπτώσεις σύντομα θα φανούν στην τσέπη των καταναλωτών και στον τουρισμό), περιοχών φυσικού κάλλους, αιγιαλών και παραλιών. Τρίτο, η διεκδίκηση ειδικής χρηματοδότησης νησιωτικών πολιτικών από ευρωπαϊκούς πόρους.
Και όλα αυτά με δεσμεύσεις για:
α) τη συνέχιση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
β) τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, μέσω ισχυρών κινήτρων για τη στελέχωση των δημόσιων δομών, δημιουργία περιφερειακών ΕΚΑΒ, εφαρμογή της τηλεϊατρικής
γ)  τη θεσμοθέτηση Χωροταξικού Σχεδιασμού ανά νησί
δ) την προώθηση του ποιοτικού Τουρισμού με αξιοποίηση όλων των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού
ε)  την στήριξη του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία) και πάντρεμά του με την τουριστική ανάπτυξη
στ) την αξιοποίηση των ΑΠΕ με κοινωνικό έλεγχο στη βάση τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού, με σεβασμό στη φέρουσα νησιωτική ικανότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η κυβέρνηση πλέον έχει εξαντλήσει όλα τα όρια της, αλλά και την υπομονή του ελληνικού λαού. Μόνη λύση η προκήρυξη άμεσων εκλογών για να υπάρξει μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να υπάρξει μια σοβαρή διαπραγμάτευση για το χρέος, για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση και να μπει η χώρα επιτέλους σε φάση παραγωγικής ανασυγκρότησης.


Mπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου στο:
http://youtu.be/xO5Jv-G68XI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.